Waarom is ontspannen nu zo belangrijk? – 3 redenen om te onthouden

Een stressvolle periode, veel te lange To Do-lijstjes moeten afwerken of gewoon blijven doorgaan zonder even op de rem te staan. Het zijn maar enkele manieren om niet aan ontspanning te denken want anders zou het wel eens kunnen dat we het niet halen. En toch is het heel belangrijk om op tijd te ontspannen en wel hierom.

De functie van de hersenen

Wanneer wij zo hard werken en we amper tijd kunnen maken voor ontspanning wil dat zeggen dat onze hersenen ook steeds aan staan. En een elektrisch apparaat die voortdurend aan staat gaat uiteindelijk ook eens kapot of draait ook wel eens door in het ergste geval. Zo ook onze hersenen. Op een bepaald moment zeggen die ook: ‘stop, ik kan niet meer’ en ben je wel verplicht om even te ontspannen.

Zorg voor een goede balans

Net zoals op de werkvloer zou je in het dagelijkse leven een soort van verplicht pauzemoment moeten inlassen. Even 10 minuten een koffiepauze houden of een halfuur een boek lezen helpt je hersenen en jezelf om even te ontspannen. Ook zorg je hierdoor voor een balans tussen werk en ontspanning, wat alleen maar goed is.

Laat emotionele issues los

Emoties vergen heel veel van jezelf en dus ook van je hersenen. Emoties zijn energiezuigers en die kun je het best zo snel mogelijk oplossen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Emoties kan je niet zomaar loslaten of oplossen. Praat daarom met een vriendin en maak van de nood een deugd. Ga bijvoorbeeld een kop koffie drinken in de stad of ga lekker shoppen en praat over je gevoelens. Eens dat uitgesproken is kan je weer ademhalen en is er weer plaats om dat gat te vullen met werk.

Kan jij makkelijk ontspannen?

Delen:

7 Reacties

 1. 10 maart 2021 / 07:17

  Wat een mooie vergelijking met een elektrisch apparaat! Een telefoon moet je ook opladen en zo is het ook met je hersenen. Ik vind ‘m heel mooi en ga hem onthouden. Dankjewel.

  • Evelyne
   Auteur
   10 maart 2021 / 10:07

   Hihi, dank je 🙂 Ik vond het eerst een beetje vreemd om die zin te gebruiken, maar toen dacht ik, ach waarom niet 😉

 2. 10 maart 2021 / 18:15

  Goede tips! Ik kan soms ook echt ‘opgeslokt’ worden door het leven. Ik moet dan even lekker een half uur een serie kijken of muziek luisteren. Sinds corona is wandelen ook echt een van mijn ontspannings-activiteiten geworden!

  • Evelyne
   Auteur
   12 maart 2021 / 18:12

   Fijn om te horen dat een serie kijken of muziek luisteren je helpt om te ontspannen. Hier is dat zo wat hetzelfde, alsook wandelen. Het is niet alleen gezond, maar ook nog eens lekker ontspannend.

 3. 15 maart 2021 / 10:39

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel makkelijk kan ontspannen. Vaak heb ik wel iets in mijn achterhoofd waar ik mee bezig ben of nog moet (wil…) doen.

  • Evelyne
   Auteur
   15 maart 2021 / 19:03

   Jammer dat je niet volledig kan ontspannen. Het is uiteraard niet altijd even makkelijk, maar hopelijk lukt het je ooit wel eens

 4. 25 november 2022 / 15:28

  Goede tips! Ik kan het beste ontspannen tijdens simpele klusjes in huis zoals de spullen van mijn kinderen opruimen of de was doen. Opruimen werkt voor mij rustgevend, maar ik maak het mezelf wel prettig met een leuke podcast of youtube aan. Succes met je blog! Valerie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.