Roep doemgedachten een halt toe – 4x hoe je dat doet

Je hebt een droom, een idee, een project die je wil bereiken op een positieve manier, maar plots slaat het noodlot in je hoofd toe. Je begint te doemdenken en denkt dat het je niet zal lukken om verschillende redenen. Dit doen stoppen is niet altijd even makkelijk. Daarom hier 5x hoe je dat kan doen.

1.Het zal me nooit lukken

Eén van de meest voorkomende gedachten, na een tegenslag of zelfs wanneer je iets wil doen voor de allereerste keer. Niemand maakt graag een sprong in het onbekende en toch moeten we dat allemaal wel eens doen in het leven. Verander daarom het woord nooit in ooit en je zal zien dat het werkt.

2.Ze hebben het op mij gemunt

Wanneer je de ene na de andere tegenslag te verwerken krijgt ga je al gauw denken dat jij er als de slechte bent uitgepikt. ‘Waarom?’ denk je dan, terwijl het eigenlijk absoluut niet zo is. Het is eerder toeval dat het een paar keer na elkaar is fout gelopen. Blijf echter de hoop er in houden, want de aanhouder wint.

3.Wat gaat die nu van mij denken

Een gedachte die vooral heel snel uitgewist moet worden, want eigenlijk mag je je vooral niet aantrekken wat de ander er over zal denken. Het is nog altijd jouw keuze om iets te doen en het is jij die het moet doen en niet de ander.

4.Ik zie het niet meer zitten

Misschien een gedachte die eerder naar de depressieve gedachtes gaat, maar die toch snel eens kan bovenkomen bij een situatie die onuitzienbaar aan het worden is. Je hebt het gevoel alleen te staan en niemand rondom je wil helpen. Terwijl dit niet zo is. Draai deze gedachte zo snel mogelijk om door te denken ‘jawel, ik kan dat’ of andere positieve dingen.

Heb jij vaak te maken met negatieve gedachten?

Delen:

6 Reacties

 1. 3 augustus 2020 / 10:19

  Pff, de gedachte wat een ander van/over me gaat denken, heb ik vaak last van en werkt heel belemmerend en beklemmend. Ik vind trouwens de eerste tip, om van nooit ooit te maken, heel erg mooi. Die ga ik goed onthouden.

  • Evelyne
   Auteur
   15 augustus 2020 / 12:07

   Ja, idd, steeds nadenken over wat iemand van je gaat denken werkt heel belemmerend en gaat je steeds tegenhouden om iets te ondernemen. We moeten dat kunnen loslaten, al is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan als je er zelf niet mee zit.

 2. 3 augustus 2020 / 12:51

  Ik durf ook wel eens jaloers te zijn op mensen waarbij alles vanzelf lijkt te gaan. Waarom heb ik altijd pech en anderen niet? Maar uiteindelijk helpt die gedachte natuurlijk niet.

  • Evelyne
   Auteur
   15 augustus 2020 / 12:08

   Die gedachte helpt idd niet, maar komt heel vaak voor.

 3. 5 augustus 2020 / 11:31

  Ik durf ook wel eens zo’n gedachten te hebben, zeker in solliciteren vind ik het moeilijk de moed erin te blijven houden. Maar inderdaad, het zal me ooit wel lukken.

  • Evelyne
   Auteur
   15 augustus 2020 / 12:21

   Absoluut! De moed niet opgeven en gewoon blijven doorgaan met solliciteren is het beste advies ik jou nu kan geven. Ooit komt de juiste job op jouw pad en dan zal je trots zijn op jezelf dat je niet hebt opgegeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.