Het nieuwe jaar heeft zijn intrede gedaan en dat betekent voor velen een nieuwe waslijst doelen en voornemens maken. Om dan meestal tot de conclusie te komen op het einde van het jaar dat de doelen en voornemens niet altijd zijn volbracht omwille van verschillende redenen die het afgelopen jaar te beurt zijn gevallen. Het is daarom misschien wel belangrijk dat je echt haalbare doelen stelt om niet steeds opnieuw teleurgesteld te worden dat het weer niet gelukt is.
Haalbare doelen stellen voor het nieuwe jaar is een krachtige manier om je motivatie en focus te behouden. Het kan helpen om kleine, realistische stappen te zetten die je uiteindelijk dichter bij je grotere dromen brengen. Hier zijn enkele tips voor het stellen van
1. Stel duidelijke en specifieke doelen
Zorg er voor dat je doel niet voor meerdere invullingen kan zorgen. Wees kort en duidelijk over wat je doel moet zijn. Bijvoorbeeld, in plaats van “meer bewegen”, zeg “ik wil drie keer per week 30 minuten wandelen”. Het helpt om precies te weten wat je moet doen.
2. Maak ze meetbaar
Zorg ervoor dat je doel meetbaar is, zodat je de voortgang kan volgen. In plaats van “gezond eten”, kun je bijvoorbeeld stellen “ik wil vijf keer per week een gezonde lunch bereiden”.
3. Zorg voor toekomstige verwachtingen
Stel doelen die haalbaar zijn binnen jouw huidige situatie. Als je bijvoorbeeld een drukke baan hebt, kan het moeilijk zijn om elke dag een uur te sporten. Begin met kleinere stappen, zoals 15 minuten per dag, en dit bouw langzaam op.
4. Motiveer jezelf in kleine succesjes
Maak je stappen klein door je taken op te delen. De ene keer zal dit eenvoudiger zijn dan de andere keer, maar zo zal je ook makkelijker keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld “de schuur moet opgeruimd worden” kan je opdelen in elke dag of elke week een taak uitvoeren.
5. Stel tussentijdse deadlines
Ga niet meteen voor een doel die je een jaar wil volhouden, maar stel tussentijdse deadlines en evalueer hoe het is geweest en hoe je het eventueel anders kan aanpakken. Bijvoorbeeld “ik wil een jaar lang hardlopen” kan je beter terugschroeven naar bv 3 maanden en dan evalueren.
6. Focus op positieve gewoontes
In plaats van doelen te stellen die gericht zijn op wat je wil vermijden (bijvoorbeeld “niet meer snoepen”), kun je doelen stellen die gericht zijn op wat je wel wil doen, zoals “vijf keer per week gezond snacken.”
7. Maak het meetbaar en relevant
Stel doelen die aansluiten bij je waarden en lange termijn visies. Waarom wil je dit doel bereiken? Dit verhoogt je motivatie en maakt het doel meer betekenisvol. Bijvoorbeeld “ik wil gezonder eten en schrap al mijn fastfood uit het menu” naar “ik haal alleen nog gezonde snacks in huis”
8. Wees flexibel
Het leven is flexibel, dus bereid je doelen voor als dat nodig is. Het is niet erg als je een keer van koers verandert, zolang je blijft streven naar vooruitgang. Bijvoorbeeld “je hebt een date met vriendinnen in jullie vertrouwde stamcafé” maar “een vriendin wil eens ergens anders afspreken”
Voorbeelden van haalbare doelen:
- Gezondheid: “Elke dag 8 glazen water drinken” of “3 keer per week 30 minuten wandelen.”
- Financiën: “Elke maand 10% van mijn inkomen sparen” of “Mijn uitgaven voor niet-essentiële zaken met 20% verminderen.”
- Carrière: “Elke maand 1 nieuwe vaardigheid leren” of “2 keer per week netwerken met collega’s.”
- Persoonlijke ontwikkeling: “Elke maand een boek lezen” of “Elke week 2 uur besteden aan een hobby.”
- Sociale relaties: “Elke maand een vriend(in) uitnodigend voor een activiteit” of “Meer quality time besteden met mijn partner.”
Het belangrijkste is dat je doelen stimuleren, haalbaar zijn en je vooruitgang op de lange termijn termijnen. Succes in het nieuwe jaar!
0 reacties