Wanneer je overprikkeld bent is soms elk klein geluid voldoende om jezelf te verliezen. De deur die dichtvalt, een tikkende klok in een stille ruimte, een stoel die verschuift, .. Toch probeer je jezelf te vermannen om niet uit je vel te springen of in een bolletje te kruipen. Het liefst wil je de ruimte verlaten om elders te schuilen en weer rustig te worden. Dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.
De werreld is een gekkenhuis en hier is het hoofdkantoor
Bij overprikkeling ga je meer prikkels ervaren die goed voor je zijn. Die overprikkeling komt via een zintuig binnen, maar dat hangt af van persoon tot persoon hoe die ervaren word. Die prikkels worden niet goed verwerkt. Daarom deze tips om overprikkeling tegen te gaan.
Let op je ademhaling
Ademen is van levensbelang. Maar we weten niet altijd hoe we het doen. Onbewust kunnen we het ook verkeerd doen. Heb jij een snellere ademhaling dan gewoonlijk bij bepaalde activiteiten of wanneer je voelt dat je overprikkeld bent? Raadpleeg de huisarts of een kinesist en vraag om ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen.
Me-time inplannen
Al heb je een overvolle agenda, moet je nog tientallen mails beantwoorden voor de klok terug aan tikt, probeer toch me-time in te plannen. Ja, ook met die overvolle agenda! Wanneer je van jezelf weet dat je sneller dan anderen overprikkelt raakt, is het nog belangrijker om op tijd aandacht te schenken aan jezelf. Plan daarom me-time in, want dan is er geen excuus om die niet te nemen 😉
Zoek een stille ruimte op
Wanneer je overprikkeld bent komt elk geluid harder binnen dan normaal. Het is niet altijd mogelijk, maar probeer op die momenten een stille ruimte op te zoeken waar je even niets doet behalve 1 zijn met jezelf. Hang desnoods een bordje: ‘niet storen’ aan de deur zodat je echt even niemand om je heen hebt.
Wandel het blokje om
Frisse buitenlucht doet wonderen wanneer je de hele dag binnen vertoefd. Al heb je helemaal geen zin om in die koude een wandeling te maken of na een fikse regenbui de plassen te trotseren. Ga toch maar even een frisse neus halen en het helpt immers met het ontprikkelen.
Schrijven helpt verlichtend
Ook voor wie geen schrijver is kan schrijven heel erg helpen. Schrijf gewoon op wat je voelt, maakt niet uit hoe je het verwoord of als het volwaardige zinnen zijn. Schrijf desnoods alleen de woorden die in je opkomen als losse flodders op een blad papier. Soms kan het dan ook helpen om nadien dat papier tot een prop te maken en weg te gooien.
Heb jij nog tips om overprikkeling tegen te gaan?
0 reacties