Kritiek, hoe breng ik dit het best over?

8 juli 2020 | Lifestyle, Positiviteit | 12 reacties

In het dagelijks leven kan er heel wat kritiek gegeven worden, maar hoe brengen we het over? Het is iets waar velen onder ons mee worstelen, zonder dat we het zelf beseffen. Het heeft een impact op hoe de ander er mee omgaat, maar ook op het verdere verloop tussen twee personen.

Ik stel mij boven de ander

Op werkgebied gebeurt het vaak dat je iemand moet begeleiden in het werkproces en je onbewust kritiek moet geven. Je moet immers iemand begeleiden. De manier waarop je dat brengt moet op dezelfde manier als je zelf wil aangesproken worden gebeuren. Ookal stel jij je boven de ander, je mag de ander niet het gevoel geven dat jij het allemaal beter weet. Sta eveneens ook open voor wederzijds kritiek en leer zo van elkaar.

Geef opbouwende kritiek

Wanneer je iemand begeleid ga je beter opbouwende kritiek geven dan onmiddellijk de persoon af te breken op dat één iets. Zo ga je de persoon in kwestie ook meer een vertrouwensgevoel geven en het gevoel dat je hem/haar helpt. Let eveneens ook op de toon waarop je kritiek brengt. Ook dit geeft effect op de manier dat jullie met elkaar omgaan.

Mijn eigen interpretatie van kritiek

In het verleden heb ik al heel veel te maken gehad met kritiek. De manier waarop ik die kreeg heeft een bijzondere impact op mij gehad. Nog steeds kan ik het niet aan wanneer ik ‘aangevallen’ word met woorden en die nog eens onterecht blijken te zijn ook. Ik moet leren er mij over te zetten, maar dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geef ik jullie als tip mee: let op de manier waarop je kritiek overbrengt en dat zal bepalen hoe het verder afloopt.

Kun jij goed omgaan met kritiek?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

12 Reacties
 1. Naomi

  Zo herkenbaar wat je zegt over wat kritiek met je doet. Ik heb dat ook. Daarom probeer ik als ik een ander ‘kritiek’ geef dat altijd in gespreksvorm te doen en niet zomaar even te zeggen. De ander doet dingen vaak ook met een reden en niet om bewust kwaad te doen, dus een gesprek erover is prima. Graag opbouwend!

  Antwoord
  • Evelyne

   Een gesprek met de ander komt beter over bij de ander, dan wanneer je zo maar even face to face zegt waar het op staat. Minder ‘aanvallend’. En je hebt gelijk, de ander doet vaak dingen onbewust en niet wetende dat het geheel anders overkomt bij de ander.

   Antwoord
 2. Ilona Wielinga

  Een mooi artikel, ik vind feedback alleen altijd zoveel positiever klinken dan kritiek, haha. En ik probeer er altijd om te denken dat ik het vanuit mijzelf vertel, dus ‘ik vind’ of ‘ik merk dat ik het niet prettig vind dat’. Dat komt vaak al anders over dan wanneer je zegt ‘je bent’ of ‘je doet’.

  Antwoord
  • Evelyne

   Inderdaad, feedback klinkt positiever dan kritiek. Je hebt helemaal gelijk!

   Antwoord
 3. Rachel

  Je hebt er een mooi artikel van gemaakt, feedback klinkt inderdaad beter. Soms kan ik er alleen niet helemaal mee omgaan, zeker als het niet terecht is. Kan dat dan weer niet snel van me afschudden.

  Antwoord
  • Evelyne

   Dank je! En je hebt gelijk, Feedback klinkt beter. Ik pas het binnenkort wel eens aan 😉

   Antwoord
 4. Anne

  Mooi! Ik gebruik dezelfde tactiek als Ilona hierboven en begin, als ik feedback geef, altijd met ‘ik vind of ik denk dat’ en hou het op die manier wat meer bij mezelf. Ik merk dat het dan altijd prettiger overkomt. Ontvangen vind ik wel lastig, vaak praat ik mezelf dan helemaal naar beneden. Zo’n rare gewoonte is dat. Daar moet ik nog aan werken 😉

  Antwoord
  • Evelyne

   Dank je! Fijn dat je het op die manier aanpakt. Zo doet ieder het op zijn manier en leren we van elkaar 😉

   Antwoord
 5. Yaika

  Mooi artikel! Ik herken dit heel erg. Ik ben zelf redelijk gevoelig en als mensen op een heel directe manier feedback geven, vind ik dit lastig. Ik ervaar dit vaak als een persoonlijke aanval. Tegenwoordig durf ik er wel wat van te zeggen, als ik de manier van feedback geven niet fijn vind. Helemaal als het geen opbouwende en alleen maar negatieve feedback is.

  Antwoord
  • Evelyne

   Dank je! Het is inderdaad zo dat als mensen per direct feedback geven dat het aanvallend aanvoelt. Er iets van zeggen vind ik persoonlijk wel nog moeilijk en is dan bij mij een werkpuntje 😉

   Antwoord
 6. Zo simpel is dan geluk

  Volgens mij kan ik zelf inmiddels wel redelijk goed met kritiek/feedback omgaan. Zelf probeer ik het altijd vooral vanuit mezelf te zeggen en niet met een wijzend vingertje.

  Antwoord
  • Evelyne

   Dat is de beste manier om te doen. Al is dat ook niet altijd even makkelijk, we moeten gewoon alert zijn dat we niet direct gaan wijzen

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Opstartproblemen op maandag zijn voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. Hier zijn 11 tips om je maandagochtend soepeler te laten verlopen. Monday is a state of mind. Put on your positive pants and get stuff done Voorbereiding op zondag Bedtijden: Ga zondagavond op...

Lees meer

Recente blogs

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Opstartproblemen op maandag zijn voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. Hier zijn 11 tips om je maandagochtend soepeler te laten verlopen. Monday is a state of mind. Put on your positive pants and get stuff done Voorbereiding op zondag Bedtijden: Ga zondagavond op...

Lees meer
17 tips om een ochtendroutine te creëren

17 tips om een ochtendroutine te creëren

Het ontwikkelen van een effectieve ochtendroutine kan je productiviteit, humeur en algehele welzijn aanzienlijk verbeteren. Hier zijn 17 tips om een routine in je ochtend te krijgen. The secret of your future is hidden in your daily routine By Mike Murdock Sta vroeg...

Lees meer