Jezelf opbranden – 5 signalen dat het op is

4 januari 2021 | Geest & Gezondheid | 2 reacties

Een toffe job, een leuk gezin, fijne vrienden, .. kortom alles wat nodig is om een gelukkig leven te hebben. En toch kunnen er signalen optreden dat je jezelf aan het opbranden bent in plaats van een gewoon leven te leiden. Dit zijn 5 signalen die je tonen dat het op is.

1.Gezondheidsklachten

Nek-,rug- en spierklachten zijn wellicht de meest voorkomende, maar ook hoofdpijn kan een signaal zijn dat het niet goed gaat. Naast de fysieke klachten, is er ook nog de mentale en emotionele gezondheid. En laat net dat laatste het meest onvatbare te zijn. Zelf gaan we het nooit toegeven en pas wanneer de fysieke klachten opkomen is het kwaad al geschied. Pas daarom goed op jezelf en sla alarm als je je niet goed in je vel voelt.

2.Positiviteit, maar dan het tegenovergestelde

Een beetje vreemde titel? Hm, eigenlijk niet. De meest positieve persoon die een hele dag door iedereen probeert op te beuren met zijn eigenste positivisme kan ook opgebrand worden. Men zal het wellicht sneller merken omdat diezelfde persoon plots tijdelijk negatief in het leven staat. Daarom niet direct extreem, maar voldoende om op te vallen. Gelukkig is dit tijdelijk en kan dit verholpen worden wanneer die persoon naar zichzelf luistert.

3.Minder motivatie

In het leven moet je gemotiveerd zijn. Een positief persoon is wellicht dagelijks gemotiveerd om dingen te doen en aan te pakken. Wanneer je opgebrand raakt verlies je automatisch en langzaam de motivatie. Het word ook moeilijker om iets vol te houden en men denkt er ook aan om op te geven. Iets wat je zelf wellicht niet gewoon bent. Het is eveneens een signaal dat het minder gaat en je naar jezelf moet luisteren.

4.Ontevreden over jezelf en wat je doet

Plots ga je merken dat je geen voldoening meer haalt uit hetgeen je doet. Dat is meestal een heel duidelijk signaal dat het ofwel anders moet of dat je niet langer tevreden bent met wat je doet. Doch je houd van je job en het nog steeds graag doet kan het zijn dat je geheel uitgeblust in de zetel zakt in plaats van het gewoonlijke halfuurtje lopen afwerkt. Je bent op één of andere manier ontevreden over je werk, jezelf en je leven. Tijd om actie te ondernemen en de draad terug op te pikken alvorens je helemaal uitblust.

5.Vermoeidheid

Leunt wellicht aan bij enkele vorige puntjes, maar vermoeidheid en gewoon moe zijn is eigenlijk iets anders. Je kan moe thuiskomen van een drukke dag en met een beetje slaap is dit weer opgelost. Maar wanneer dit enkele dagen na elkaar gebeurt kan het zijn dat je oververmoeid bent en met enkele uren extra slaap niet geheel toekomt. De reden is omdat oververmoeidheid mentaal is en moeheid gewoon een soort van slaaptekort is. Wanneer je mentaal vermoeid bent heb je eerder nood aan rust in je hoofd in plaats van slaap.

Herken jij deze signalen?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
  1. Naomi

    Heftig om te lezen. Ik herken het namelijk allemaal, van jaren geleden en nu nog steeds af en toe. Ik negeerde de signalen en de prijs is nog altijd hoog. Heel goed dat je hierover schrijft. Ik hoop dat mensen die zich hierin herkennen op tijd op de rem trappen en/of hulp zoeken!

    Antwoord
  2. Ilona Wielinga

    Zo herkenbaar dit. Het begon jaren geleden met burn-out klachten, maar liep al gauw uit op een zware depressie, ptss die naar bovenkwam en wat persoonlijkheidsshit. Dus het is niet alleen herkenbaar van de begintijd van mijn depressie, maar ook nu is het nog een heel herkenbaar iets waar ik nog regelmatig tegen aan loop. Ik heb gelukkig inmiddels wel een manier van plannen gevonden die me helpt om niet over mijn grenzen heen te gaan. Maar dan nog gebeurd het soms natuurlijk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer