Je gedachten verzetten met een druk hoofd

3 november 2023 | Geest & Gezondheid, Uitgelicht | 1 reactie

Het is vrijdag. Dat betekent voor velen de laatste werkdag van de week en een dag alvorens het vrije weekend begint. Hoera, zou je wellicht roepen. Maar wat als je hoofd nog vol zit van de voorbije week en je die niet kunt loslaten? Juist, dan moeten we een poging doen om onze gedachten te verzetten. En hoe doen we dat?

Ontspannen is soms het meest productieve dat je kan doen

By Livegreen

Piekeren ofzo?

Je kent het wel, je hebt een drukke werkweek achter de rug en je wil ontspannen het weekend ingaan. Maar wanneer je thuiskomt, je een bad laat vollopen en je volledig ontspannen wil gaan baden begint die hersenpan van jou de gehele week te overlopen met als gevolg dat je niet ontspannen word. Dat heet namelijk piekeren, maar hoe zetten we die gedachten nu om in ontspanning?

Foto door Evelyne

Eventjes loslaten?

Malende gedachten doen zich meestal voor bij een bepaalde aangrijpende gebeurtenis en dat kan zich dan uiten in het niet kunnen loslaten van die gedachten. Het is niet hoe groot of hard de gebeurtenis is, het is hoe het bij jou is binnen gekomen. De ene persoon is ook gevoeliger dan de ander, waardoor de een ook sneller gaat piekeren en minder snel gaat loslaten dan de ander. Dat is allemaal volstrekt normaal.

Even zuchten en weer doorgaan

Het zou een tip kunnen zijn, maar zo gemakkelijk gaat dit natuurlijk niet. En al mocht dit lukken, dan zal dat toch maar voor heel even zijn. Soms kan de gebeurtenis ook zo zwaar wegen dat even zuchten en weer doorgaan niet voldoende is om het gehele gebeuren te verwerken. Want dat is wat je wel moet doen, het hele ding verwerken..

Tips om je gedachten te verzetten:
-Stel jezelf de vraag of het wel zin heeft om daar nu aan te denken
-Schrijf het zoveel mogelijk van je af en ga het dan ergens veilig verbranden
-Praten helpt, zoek een vriend of familielid op
-Probeer uit te zoeken wat je leuk vind en waar je niet aan het piekeren slaat

Kun jij makkelijk je gedachten verzetten?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

1 Reactie
  1. Naomi

    “Het is niet hoe groot of hard de gebeurtenis is, het is hoe het bij jou is binnen gekomen.” Dit is echt zó waar. Ik ben ook zo’n piekeraar. Bij mij helpt wat met m’n handen doen of in een boek duiken, maar ja, dat vind ik dan weer moeilijk als m’n hoofd vol zit;).

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs