Het doel dat piekeren heet – 5x hoe je hier mee omgaat

5 mei 2021 | Geest & Gezondheid | 0 Reacties

Zit jij soms ook dagenlang te piekeren over dat ene kleine ding die het nadenken niet waard is? Ondanks dat we steeds zeggen dat piekeren een negatieve invloed op ons heeft is het eigenlijk best wel positief. Het betekent eigenlijk dat we negatieve reacties verwerken. En dat is dan de positieve noot. Eens het verwerkt is stopt het piekeren.

Piekeren is negatief/positief

Wanneer je piekert is dat niet altijd negatief. Nochtans kennen we alleen maar deze vorm van piekeren en wijken we daar meestal ook niet van af. Maar merendeel hangt het er ook vanaf hoe je gaat piekeren. Vraag jij je af waarom je zo denkt of denk je aan hoe je de volgende keer kan reageren in dergelijke situaties. Dat is namelijk heel belangrijk om het piekeren op één of andere manier te kunnen loslaten.

Emoties

Piekeren heeft ook te maken met welke emoties je op dat moment ervaart. Elke situatie wekt andere emoties op zoals boosheid, angst, machteloosheid, .. Wanneer je elk van deze emoties elk apart analyseert word het verwerken ook een stuk beter. Dat kan eveneens op verschillende manieren zoals er over praten, schrijven, .. Op welke manier je het ook doet, het helpt in ieder geval je gepieker.

Bekijk het vanuit een ander standpunt

Wie piekert bekijkt het meestal alleen uit zijn eigen standpunt en gaat zichzelf helemaal negatief uitwerken. Wanneer je vanuit het een ander zijn standpunt bekijkt ga je zien dat het negatief denken helemaal niet hoeft en bekijk je het eveneens op een meer positieve manier.

Voodoo-poppen, spoken en monsters

Bij gepieker zijn het meestal spoken of monsters die in je hoofd ronddwalen. Soms zijn het zelfs voodoo-poppen die je het liefst snel wil doen verdwijnen. Je bestrijd de monsters en spoken beter niet met nog meer negatieve gedachten want zo dwaal je rond in een negatieve cirkel. Positieve gedachten zijn hier de beste remedie voor.

Zorg voor een positieve omkadering

Easy? Nee, helemaal niet. Soms zie je gewoon geen positiviteit in je gepieker en ga je maar door in je negativiteit. Maar het is belangrijk dat je het gepieker een plaats kan geven en daarom moet je de negativiteit analyseren. Velen stellen zich duizenden vragen terwijl er eigenlijk geen antwoord op te vinden is. Daarom kan je de gebeurtenis ook heel moeilijk plaatsen. Wanneer je het positieve begint te zien zal het afsluiten van de gebeurtenis ook makkelijker zijn.

Pieker jij vaak?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs