Gaan we te snel gaan oordelen? Doen we beter niet.

22 december 2023 | Geest & Gezondheid, Uitgelicht | 0 Reacties

We maken ons allemaal wel eens schuldig aan snel oordelen over de ander. Al zeggen we dat we dat niet doen, toch doen we het soms onbewust. Denk maar eens aan het moment dat je op een terras een drankje nuttigt en onbewust een oordeel velt over een voorbijganger die zich vreemd gedraagt of kleed. Misschien geheel onbewust en niet kwetsend bedoelt, maar denk er maar eens hoe jij ze zou voelen als jij die persoon zou zijn.

Niet oordelen is de ander toestaan mens te zijn

By Nelson Mandela

Oordelen, we doen het allemaal wel eens. Soms zelfs geheel onbewust en niet wetend. Je spreekt een eigen mening uit op een voorval die zich voordoet. Niet iedereen vind het makkelijk om dat voor zichzelf te houden en zeggen het zonder blikken of blozen zomaar eventjes tijdens een gesprek. Denk je er dan wel eens bij na dat die woorden kunnen kwetsen?

Waarom oordelen we zo snel?

Vreemd genoeg geeft het ons een fijn gevoel. Meestal hebben we het zelf ook niet door dat we aan het oordelen zijn. Mensen die minder empatisch zijn, zullen ook vaker en onbewust gaan oordelen dan mensen die zich wel in een situatie kunnen inleven.

Oordelen of oordelen

Het is wat je zegt en hoe je het overbrengt dat het verschil tot kwetsen kan maken. Bij het ene haal je de mensen neer alvorens je het gehele verhaal kent, bij het andere kan je de persoon net helpen door een mening te vormen over het verhaal. Wanneer je onbevlekt zegt dat je het niets vind en de persoon in kwestie gaat neerhalen ben je niet zo goed bezig. Sta open voor het verhaal van de ander, luister en bied oplossingen wanneer die er kunnen zijn.

Anders denken mag, maar kleed het mooi in

We hebben allemaal een eigen mening en maar goed ook. Maar het is niet omdat we niet akkoord gaan met iemand dat we daarom ongezouten onze mening moeten geven. Denk even na over je woorden alvorens je out of the blue de ander overspoelt met een oordeel die jij velt. Het zal veel sneller geapprecieerd worden en minder hard aanvoelen voor de ander terwijl je toch eerlijk je mening hebt gebracht.

Tips om minder te oordelen: -laat je niet leiden door de gedachten ‘ja, het zal wel weer zo zijn’ -verplaats je in de ander en ga niet meteen vertellen dat jij weet wat het is -vorm geen mening wanneer je pas het halve verhaal kent -wees niet partijdig en spreek je vooral niet partijdig uit

Ben jij iemand die snel oordeelt?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer