Wat woorden die kwetsen met je doen – Tips om hiermee om te gaan

13 november 2023 | Geest & Gezondheid, Persoonlijk, Uitgelicht | 0 Reacties

We zeggen allemaal wel eens iets wat we niet menen of waar we de ander mee kwetsen. Zelfs soms heel onbewust en totaal niet zo bedoelt. Toch moeten we beseffen dat bepaalde uitspraken iemand echt kunnen kwetsen en dat die een hele tijd of levenslang kan blijven hangen. Hoe komt dat en hoe gaan we er mee om?

Fouten maken is menselijk, iemand bewust kwetsen is onmenselijk

Wat zijn kwetsende woorden

Woorden kunnen verschrikkelijk kwetsen en we weten nooit hoe hard woorden bij iemand kunnen binnenkomen. Je zegt het misschien goed bedoelt maar bij de ander kan het eeuwig blijven hangen en zelfs heel onzeker maken. Dikwijls gebeurt het ook dat wanneer iemand kwetsende woorden uitspreekt naar een ander toe dat er een dieper onderliggende reden achter zit die hij/zij zelf niet door heeft. Meestal betekent het dan ook dat het eerder iets van zichzelf is.

Foto door Evelyne

Het treft ons persoonlijk

Het is moeilijk om gepast te reageren wanneer je een kwetsende opmerking ontvangt. Veel hangt af van de setting waar en hoe het gezegd word. Ook weet niet iedereen hoe te reageren en ga je automatisch dichtklappen. Heel vaak word een kwetsende opmerking heel persoonlijk opgevat, waardoor het blijft malen in je hoofd of de opmerking vaak terugkomt bij een woordenwisseling of incident. Het word daarom ook heel persoonlijk genomen, maar dat is ons gevoel en kunnen we zelf niet veel aan doen.

Tips om te reageren wanneer je een kwetsende opmerking ontvangt:
Blijf rustig en geef jezelf en de ander ruimte
-Wanneer je je er klaar voor voelt vraag de ander om meer uitleg als dat mogelijk is
-Laat vooral de ander uitspreken en ga niet in de aanval (hoe moeilijk dit ook is)
-Stel jezelf de vraag wat de persoon probeert te verdedigen of welke onderliggende reden er zou achter zitten

Geef aan wanneer de grens overschreden is

Wanneer iemand helemaal over de rooie gaat en je van begin tot einde aan het beledigen is kan je aangeven dat je het nu welletjes vind. Blijf dit ook herhalen wanneer de ander toch blijft doorgaan. Het is eveneens je volste recht om weg te wandelen wanneer ook dat niet helpt en je maar kwetsende woorden mag ontvangen. Ga vooral niet in een aanvallende houding en begin zelf niet te roepen en schelden. Hou je rustig, hoe moeilijk het ook is.

Kwetsende woorden, ze kunnen meer teweeg brengen dan je denkt.. Let dus op wat en hoe je iets zegt en besef dat de ander er misschien anders mee omgaat dan jijzelf.

Niemand verdient om gekwetst te worden voor iets dat niet nodig is. Besef dat de toekomst van de ander misschien helemaal overhoop gehaald word door een simpel kwetsende opmerking.

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer