Empathie, zijn we dat of kunnen we dat leren?

17 november 2023 | Geest & Gezondheid, Uitgelicht | 0 Reacties

Het is niet omdat iemand aardig is dat die daarom empathisch is. Empathie word gezien als een positieve en goede eigenschap. Maar het is veel meer dan dat. Wat het is en of je het kan leren kan je hier lezen.

Empathie gaat over het vinden van echo’s van iemand anders in jezelf

By Moshin Hamid

Wat is empathie?

Empathie gaat over je in te leven in de ander op basis van gevoelens en emoties. Je begrijpt veel beter wat de ander voelt wanneer je je empathisch kan opstellen. Ook verloopt de communicatie tussen jullie beiden ook veel beter. Dit omdat je de persoon veel beter aanvoelt en bijna 1 word met zijn of haar gevoelens.

Is iedereen empathisch?

Empathisch zijn verschilt van persoon tot persoon. De ene is meer voor affectie en de ander zal eerder de cognitieve manier toepassen. Dit hangt af van hoe jij zelf als persoon bent. Praat je liever of geef je liever een knuffel? Soms zegt een knuffel veel meer dan woorden en niet iedereen is goed in woorden uitspreken. Wat je juist doet hangt af van het moment, de plaats en vooral hoe de persoon recht tegenover je is.

Hoe doen we dat juist? 
-eerst luisteren en dan gaan we praten, ga vooral niet voortdurend onderbreken en vertellen hoe jij het ervaart in jouw leven
-ga niet oordelen en ga zeker de mensen niet veranderen
-vraag wat jij voor de ander kan doen

Kan je empathisch zijn leren?

Ja en nee. Maar zo kort door de bocht is het nu ook allemaal niet. Het zit inderdaad in je als je empathisch bent, maar we kunnen het op een bepaalde manier ook leren. Toch het cognitieve. Daarin kan je leren hoe je praat tegen iemand die naar je toekomt en zijn verhaal tegen je doet. Het affectieve is iets moeilijker aan te leren, maar dat hoeft ook niet. Het hangt af van wie je voor je hebt. Is het iemand die je heel goed kent zal dit wellicht automatisch gaan en is dat niet dan zal de persoon ook wel weten dat je eerder een prater bent. Denk er gewoon niet te veel over na en toon dat je er voor die persoon bent.

Ben jij empathisch?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs