Bloggen – Hoe komt een artikel hier tot stand

26 juni 2020 | Lifestyle | 14 reacties

Vandaag wil ik graag schrijven over hoe ik een artikel hier op Gouden Momenten publiceer. Wellicht niet zo heel veel verschil met hoe jij het als blogger doet, maar het is toch altijd leuk om te weten hoe het bij een ander gebeurt.

Van concept tot artikel

Vaak heb ik op de onmogelijke momenten inspiratie om een artikel te schrijven. Tegenwoordig heb ik nu een notitieboekje op mijn nachtkastje liggen om er ten alle tijde mijn inspiratie in op te schrijven. Ook mijn gsm staat vol met aantekeningen. Wanneer ik dan op mijn laptop raak (meestal ’s avonds na het werk) neem ik een nieuw bericht en typ daar als titel het onderwerp van het artikel en begin ik al met stukken te schrijven. Soms gebeurt het dat ik het onmiddellijk uit typ, maar soms kan het ook zijn dat ik het even moet laten rusten om het op een rustig moment uit te typen. En dat gebeurt meestal op vrije dagen of weekends omdat ik dan ook meer ontspannen ben.

Het uitzoeken van de foto

Omdat ik bij het opstarten van deze blog de keuze heb gemaakt om bloemen als rode draad in mijn foto’s te gebruiken heb ik eigenlijk niet zo heel veel moeite met keuzestress. Ondanks de kritiek die ik er al om kreeg ben ik blijven doorzetten in het plaatsen van bloemenfoto’s. Die maak ik wanneer ik wil en ik hoef hier ook geen wilde dingen te doen om de perfecte foto te krijgen. Net als de artikels zullen ook de foto’s op een moment samen met mij en mijn blog meegroeien. En daar ben jij als lezer als eerste getuige van.

Het afwerken van het artikel

Ik bekijk graag het gehele artikel nog eens als voorbeeld. Dan lees ik het van begin tot eind opnieuw en luister ik naar mezelf of de zinnen wel goed genoeg klinken. Ook het verzetten van een komma of puntje kan hierin een rol spelen. Wanneer dit gebeurt is durf ik het wel nog een paar keer te herlezen en dit soms met een halfuur tussen. Soms heb je een betere kijk op het artikel als je het een tijdje laat rusten. En komen de nieuwe woorden opeens vanzelf op het scherm te verschijnen.

Inplannen en publiceren

Dit is pas de allerlaatste fase. Wanneer ik echt tevreden ben over het artikel en het enkele keren opnieuw heb gelezen klik ik op inplannen waarna ik de datum van publicatie aanklik. Ik heb een vast blogschema en daar voel ik mij heel goed bij. Wat ik wanneer in plan heeft helemaal geen belang en ook daar voel ik mij goed bij. Niet afhangen van een vaste dag, vaste categorie geeft mij net de vrijheid om te schrijven en publiceren wanneer ik wil.

Hoe zorg jij dat je artikels online komen?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

14 Reacties
 1. Anna berg

  Ik schrijf zonder plan. Als ik zin heb, verwonderd ben of denk dat ik iets te vertellen heb. ?

  Antwoord
  • Evelyne

   Dat is helemaal oké! Fijn om te weten!

   Antwoord
  • Audrey

   Ik heb ook altijd overal aantekeningen inderdaad 😉 En een artikel nalezen zit bij mij ook vast in de routine.

   Antwoord
   • Evelyne

    Hier ook. Het nalezen doe ik zelfs soms meerdere keren tot vervelends toe soms, haha

    Antwoord
 2. Saskia

  Ik schrijf wanneer ik zin en inspiratie heb. In mijn concepten heb ik ook heel wat artikelen staan die ik erbij kan pakken.

  Antwoord
 3. Annelies

  Ik schrijf wanneer ik zin heb, maar ik heb ook wel blaadjes en een notitieblok in de cloud waar ik mijn inspiratie opschrijf als ze komt.
  Ik heb 1 vaste rubriek op zondag en een paar dingen die om de zoveel tijd terugkomen, maar voor de rest is het volledig vrij. In principe komt er een pos online op dinsdag, donderdag en zondag, maar ik durf er wel eens van afwijken of een keertje overslaan.

  Wel een goed idee om te kiezen voor je foto’s, kan me voorstellen dat dat rust brengt.

  Antwoord
  • Evelyne

   Ja, een notitieblok en mijn gsm met notities vind ik wel noodzakelijk hedendaags. Je wil niet weten op welke plaatsen de inspiratie plots in mijn hoofd popt, haha. En dank je, het foto’s uitzoeken en maken geeft mij tegelijkertijd rust.

   Antwoord
 4. Naomi

  Vooral die inspiratie op allerlei onmogelijke momenten is heel herkenbaar. Ik heb ook overal ‘losse flodders’ staan. Die werk ik dan later uit. Na het schrijven plan ik mijn blog altijd gelijk in. Een dag voor publicatie lees ik ‘m dan nog een keer door en haal ik de schrijffouten eruit. En ja, soms zie je dan ineens dingen die toch anders ‘moeten’, dus die pas ik dan nog even aan. Qua foto’s doe ik trouwens niet moeilijk. Mijn foto’s zijn allemaal telefoonfoto’s en dat vind ik prima. Het gaat om het idee.

  Antwoord
  • Evelyne

   Ha, heel herkenbaar die losse flodders 😉 Ook fijn om te lezen hoe jij het aanpakt. En over de foto’s gaat het inderdaad om het idee. Daar ik gepassioneerd fotografe ben wou ik geen telefoonfoto’s gebruiken (met alle respect voor wie het wel doet!)

   Antwoord
 5. Rosanne

  Ik herken mij heel erg in je artikel. Vooral het nalezen kan ik echt wel een paar keer doen. Ik vind de bloemen die je gebruikt voor je foto’s juist heel fijn om naar te kijken!

  Antwoord
  • Evelyne

   Ooh dankjewel voor het compliment!

   Antwoord
 6. Romy

  Heel leuk om te lezen hoe je een artikel van begin tot eind schrijft! Ik ga op min of meer dezelfde manier te werk. Ook ik heb de ene keer dat een artikel moeiteloos uit mijn handen rolt, terwijl het de volgende keer iets meer tijd kost om een artikel te schrijven. Vind het juist wel leuk, die afwisseling tussen snelle artikelen en artikelen waar ik wat langer mee bezig ben 🙂

  Antwoord
  • Evelyne

   Dat is herkenbaar. Het ene artikel heeft ook meer denkwerk nodig dan andere en die afwisseling vind ik ook wel goed.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs