Of we het nu willen of niet, fouten maken we allemaal. En fouten gaan we ook meestal associëren als negatief. En toch moeten we soms eens een fout maken om te weten hoe het niet moet. Ik geef je 5 tips om fouten op een positieve manier te stimuleren.
1.Praten helpt!
Weet je even geen raad met hetgeen je in de knoop zit en maak je de fout om het gevoel van machteloosheid of onwetendheid steeds in je op te kroppen? Spreek er over met je partner, vrienden of wie je volkomen vertrouwd. Want praten helpt. Het geeft je niet alleen een opgelucht gevoel, het kan je eveneens tot een bepaalde beslissing of oplossing leiden.
2.Fouten maken is niet falen
We maken allemaal wel eens een fout, de één wat groter dan de ander. Maar dat betekent niet dat je gefaald hebt. Integendeel. Het maakt je eerder bewust van wat je gedaan hebt en hoe je het de volgende keer beter kan gaan aanpakken.
3.Niemand is perfect!
We willen het allemaal wel graag, maar niemand is perfect. Zo bestaat er geen richtlijn om geen fouten te maken en maken we die allemaal wel eens. Geheel onbewust meestal.
4.Het is nooit goed genoeg
Altijd beter en beter willen presteren. Het is al een fout op zich. Een negatieve gedachte die alleen maar in het hoofd blijft circuleren wanneer je jezelf de lat hoog blijft leggen.
5.Boost je zelfvertrouwen
Geloof het of niet. Een fout maken kan ook je zelfvertrouwen boosten. Wanneer het besef gevallen is dat je een fout gemaakt hebt ga je beginnen twijfelen en negatief denken. Wanneer je dat stadium vroeg of laat voorbij bent en opnieuw opstart waar je fout bent gegaan geef je jezelf een soort van boost om het deze keer wel te doen lukken.
Hoe ga jij om met fouten maken?
‘Fouten maken is niet falen.’ Ik denk dat ik die maar ergens in moet lijsten. Je hebt helemaal gelijk, maar soms vind ik dat nog lastig;).
Het is inderdaad lastig om je fouten te zien als een les of als iets positief. Maar dat komt wel
Meestal baal ik toch wel, ook al weet ik dat het niet erg is, en dat je er alleen maar van leert.
Ja, dat balen is menselijk. We moeten alleen op tijd beseffen dat we hier alleen maar uit kunnen leren
Ik probeer het zoveel mogelijk als een leermoment te zien, om het volgende keer anders te doen.
Dat lukt niet altijd hoor, verre van maar ik denk dat het de meest constructieve manier is want je kan nu eenmaal niet terug in de tijd om dingen ongedaan te maken.
Dat is mooi gezegd!