Doelen stellen – Hoe doen we dat best?

27 december 2023 | Positiviteit, Uitgelicht | 0 Reacties

Terwijl men het kerstdiner nog aan het verteren is en zich klaarmaakt voor oud en nieuw, zullen ook de voornemens voor het nieuwe jaar geschreven worden. Nieuwe doelen die we willen vervullen alvorens de laatste dagen van 2024 aantikken. Als we het al zo lang volhouden tenminste, want sommige doelen liggen al overhoop alvorens we er aan begonnen zijn. Hoe kunnen we het eigenlijk blijven volhouden die doelen stellen?

Verwacht geen grootste dingen

Eén van de vele voornemens elk jaar is meestal iets die heel drastisch is. Bv, elke dag een bepaalde afstand lopen terwijl je helemaal niet sportief bent. Dit houd je in geen geding vol. Je bouwt deze dingen beter op en doe dit op je eigenste tempo om het vol te houden. Kies dus geen grootste doelen die voor jou haalbaar zijn.

Stel doelen waar jij ook van kan genieten

Soms stellen we doelen die we stiekem eigenlijk niet zo leuk vinden maar om 1 of andere reden noodzakelijk zijn. Neem bv, enkele kilo’s minder op de weegschaal. In het begin valt het gezonder leven nog mee en vind je het leuk als de weegschaal minder kilo’s telt. Maar iedereen heeft zijn zwakke momenten en kan een frietje van de frituur niet weerstaan. Dat hoeft ook niet, maar het is moeilijker om te genieten van eten als je gefocust blijft op het afvallen en jezelf verbant van alle vettige en suikerachtig voedsel. Op een dag herval je in een oude gewoonte om minder gezond te eten en is je voornemen niets meer waard. Tip: op internet, kookboeken zijn er honderden tips te vinden om gezond en lekker te koken.

Verspreid een groot doel in kleinere delen

Wanneer we voornemens maken dan willen we er ook meteen aan beginnen. Daar gaat het soms ook al helemaal mis. Je begint er aan, maar wanneer je voelt dat het niet lijkt te lukken dan geven we snel op. Verdeel je doel dan in kleinere doelen die je dan bv kan verdelen en elke maand iets kan doen. Zo bouw je iets op en is het minder groot dan het eerst leek. Je gaat hier ook meer van genieten en wat is er leuker dan afvinken wat je al bereikt hebt.

Extra tips:
-Een positief doel stellen is altijd leuker
-Analyseer je doel tussenin en zie of het je werkelijk lukt en je niets hoeft aan te passen
-Wees niet teleurgesteld als het niet lukt, dingen veranderen en daar horen ook voornemens bij

Ben jij al bezig met je voornemens voor 2024?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs