Solliciteren voor een job die bijna onbekend is – 5 tips die je kunnen helpen

26 augustus 2020 | Positiviteit | 2 reacties

Je kent het wel, je oefent een job uit dat door weinigen gekend is. Sommige bedrijven laten je niet eens toe omdat je niet het diploma beschikt of de job voor hen niet gekend is. Ik maakte het mee en geef enkele tips hoe je dit best aanpakt.

1.Zorg voor een sterk CV

Hét belangrijkste in solliciteren is je curriculum vitae, een soort van levensloop in je carrière. Daarin vermeld je vanaf dat je afgestudeerd bent en ev. andere diploma’s die je behaalde tot werkervaring waar en wat je hebt gedaan. Een specifieke taakomschrijving is ook een must en zeker in een job die voor velen nog onbekend lijkt. Dit is belangrijk om te vermijden dat men je in een ander soort job die voor hen hetzelfde betekent maar je andere taken moet uitvoeren beland.

2.Bereid je gesprek thuis al voor

Je weet nooit van vooraf wat er in dat gesprek zal gezegd en gevraagd worden. Bereid je daarom thuis al goed voor en weet voor welk bedrijf je gaat solliciteren. Bestudeer vooraf het bedrijf en kom te weten wie er verantwoordelijk is. Bereid je ook voor op mogelijke vragen die kunnen gesteld worden zowel over jezelf als het bedrijf.

3.Kom verzorgd voor de dag

Je hoeft niet speciaal een stoomcursus styling te volgen, maar kleed je naar de normen van het bedrijf dat je gaat solliciteren. Ga je werken voor een maatschappij waarbij je klanten ontvangt? Of ga je werken in een bedrijf waar je alleen met collega’s op een bureau zit? Ga vooral niet solliciteren in joggingpak of afgedragen stukken. Je kan je tegenwoordig ook een stylish voorkomen geven met een nette broek en bloes/shirt in combinatie met hakjes of sneakers. Maar vooral, kleed je naar waar jij je comfortabel in voelt.

4.Sta sterk in je schoenen en weet wat je wil

Je kunt je nooit helemaal goed voorbereiden voor zo’n gesprek, maar wanneer je zelfzeker bent zonder arrogant over te komen en je zegt wat je wel én niet kan in de job, dan weet de gesprekspartner die voor je zit wie hij/zij voor zich heeft. Vragen ze om je mindere kwaliteiten? Geef die ze met een positieve twist. Draai niet rond de pot en vertel wat ze willen horen.

5.Stel zelf ook vragen tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek zal al snel duidelijk worden voor je of de job wel of niet voor je zal weggelegd worden in dat bedrijf. Leg je troeven op tafel en vertel hoe jij de job de jouwe kan maken bijvoorbeeld. Stel hen vragen over wat ze wel of niet zoeken en hoe jij dit al dan niet kan invullen. Solliciteer je voor een job die nog niet in het bedrijf is ingeburgerd, overtuig hen dan dat jij geschikt bent om die job een plaats binnen het bedrijf te geven.

Heb jij al vaak gesolliciteerd?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Naomi

  Heel erg goede tips. Ik heb zelf niet veel gesolliciteerd, maar heb wel veel sollicitatiegesprekken gevoerd als ‘werkgever’. Ik vond het super om te doen, maar ik had ook altijd wel een beetje medelijden met de persoon aan de andere kant van de tafel, als ik de zenuwen zag;).

  Antwoord
  • Evelyne

   Ha, ik zou ook wel medelijden hebben met de persoon voor mij als ik op de ‘werkgever’-stoel zou zitten. Omdat ik weet hoe het voelt 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Zin in de zomer – Ook thuis is dit plezant

Zin in de zomer – Ook thuis is dit plezant

We zijn al halfweg de zomer. Voor de één zit de reis naar het zonnige zuiden of tropische eilanden er al op, voor de ander moet die nog beginnen. Toch zijn er ook mensen die liever de zomer thuis in eigen tuin of een zomerse bar aan de kust beleven. Niets mis mee...

Lees meer
Geef negativiteit geen schijn van kans

Geef negativiteit geen schijn van kans

'We moeten er het beste van maken', 'We gaan er samen voor', 'Het zal je lukken' zijn maar enkele woorden die we elkaar toewensen eens één van de twee twijfelt over een belangrijke stap die we nemen. Daarom is het ook belangrijk om elke dag opnieuw aan een positieve...

Lees meer

Recente blogs