De traditionele psychologie kennen we allemaal. We zien het vaak als het negatieve terwijl we er allemaal wel eens baat bij kunnen hebben. Positieve psychologie is net het tegenovergestelde, maar hebben we evenveel baat bij als de traditionele. Even een woordje uitleg.
Het verschil tussen het ene en het andere
Je hebt dus verschillende soorten psychologie. Zo kennen we de traditionele als iets negatiefs (die niet persé negatief moet zijn, integendeel) die word omgezet in een soort van genezingsproces. De positieve versie nemen we echter niet vaak in de mond als psychologie, maar is het wel.
Positieve psychologie vs positiviteit
Is dit nu hetzelfde of niet? Nee, eigenlijk niet. De definitie van positiviteit omschrijft zich als in een situatie dingen zien die jij wil, terwijl bij positieve psychologie meer de positieve ervaringen een grote rol spelen. Bijvoorbeeld: Geluk, liefde en hoop ervaren is positieve psychologie en positiviteit is eerder het geluk tegemoet komen.

It’s up to you
Wat het ook is, uiteindelijk moet jij het doen. Geluk, liefde en hoop, jij moet er voor zorgen en daar helpt positieve psychologie graag een handje aan mee. Eigenlijk is het een soort van wetenschap en moet je hiervoor absoluut geen kei in fysica zijn. De psychologie zorgt er voor hoe je je tijdens het leven positiviteit kan bijbrengen en zo gaan beiden een beetje hand in hand met elkaar.
Hoe denk jij over positiviteit?
Soms is er simpelweg even wat minder positiviteit denk ik. Ik ben wel blij dat ik mede met behulp van psychologie leer om dan toch in kleine dingen nog iets positiefs te kunnen zien.