Positief communiceren – Kunnen we dit wel?

26 mei 2021 | Positiviteit | 2 reacties

Het lijkt een zeer makkelijke manier van communiceren, maar dat is het niet altijd. Zo hebben we allemaal wel eens woorden met elkaar en worden niet altijd even lief naar elkaar toe gecommuniceerd. Ookal lucht het eens op om eens goed te kunnen roepen op elkaar, grijp op tijd terug in door eerst even alles te laten bezinken en daarna terug op een positieve manier te communiceren. Hoe doen we dat nu?

Verantwoordelijkheid

Het is geen oplossing om steeds maar te zeggen dat het jouw schuld is terwijl het deze keer echt wel de tegenpartij was die eens iets fout deed. Je zegt het soms snel opdat de eeuwige discussie zou ophouden, maar je doet het beter anders. Leg de ander op een kalme manier uit dat wat er gebeurt is niet door de beugel kan en het de komende tijd anders moet aangepakt worden. Werk er desnoods met twee aan om het niet te doen lijken dat het steeds de ander is en leer er zelf door positief te communiceren met elkaar.

Wijs niet met de vinger

Al heeft de ander iets mispeuterd, wijs niet met de vinger naar die persoon. Ga de persoon niet zomaar beschuldigen van dingen die hij/zij niet wil doen, maar pak het anders aan. Stel dat jij nog zin hebt in een wandelingetje maken, maar je partner heeft geen zin ondanks haar vrije dag die ze had, ga dan niet in verdediging en verwijt haar niet dat ze een hele dag thuis geweest is. Stel voor om zelf een wandelingetje te maken en wie weet komt ze later gewoon achterna om samen te gaan wandelen.

Stel geen waarom-vragen

Wanneer je in een discussie zit en je steeds waarom-vragen stelt kan het wel eens voorkomen dat de tegenpartij je na een tijd gaat beginnen afsnauwen. Vorm je vraag dus anders opdat het antwoord op een even positieve manier kan gegeven worden. Zo ga je zelf ook minder in de beschuldigingsfase en zal positief communiceren een gewoonte worden zonder bij na te denken.

Hoe ben jij in communiceren?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Zo simpel is dan geluk

  Positief communiceren kunnen mensen steeds minder goed voor mijn gevoel.
  Zelf kan ik denk wel redelijk goed communiceren. Als doktersassistente, met soms lastige patiënten, weet ik altijd wel rustig en netjes te blijven, maar wel assertief te zijn. Dus volgens mij doe ik het best aardig!

  Antwoord
  • Evelyne

   Het is inderdaad een soort van werkpuntje in het algemeen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Geef negativiteit geen schijn van kans

Geef negativiteit geen schijn van kans

'We moeten er het beste van maken', 'We gaan er samen voor', 'Het zal je lukken' zijn maar enkele woorden die we elkaar toewensen eens één van de twee twijfelt over een belangrijke stap die we nemen. Daarom is het ook belangrijk om elke dag opnieuw aan een positieve...

Lees meer
20 soorten lijstjes die je kan maken

20 soorten lijstjes die je kan maken

Lijstjes. Voor sommigen zijn ze niet meer uit hun leven te denken, want zonder lijstje kom je er niet. Niet iedereen is zo, maar lijstjes zijn gewoon heel gemakkelijk. Vooral voor vergeethoofden of to much to do-people 😉 Er bestaat niet alleen zoiets als een to...

Lees meer

Recente blogs

Internationale fotografiedag 2023

Internationale fotografiedag 2023

Jawel, ook de fotografie heeft een eigen dag en die is op 19 augustus (morgen dus). De uitgelezen kans om hier een artikel aan te weiden aangezien fotografie hier een kleine rode draad heeft op deze blog 😉 Fotografen maken geen foto's. Ze cre ëren beelden By Mark...

Lees meer