Over introvert of extravert zijn

Ben je introvert of eerder extravert? Beide eigenschappen hebben zowel positieve als minder aangename kanten. Maar vaak word je er mee geconfronteerd in gesprekken en zorgt het voor een heus geheugenspel in het hoofd.

Introvert

De definitie van introvert zijn is terughoudend, behoedzaam en stilzwijgend. Een beetje teruggetrokken in het leven staan is niet persé slecht en toch komt het niet altijd positief over.

Extravert

Hier ben je dan het omgekeerde van introvert, nl sociaal, avontuurlijk en spraakzaam. Altijd weten wat te zeggen is een positieve eigenschap, maar kan ook als een klein beetje arrogantie overkomen.

Een mengeling van beiden? Het kan!

Op internet kun je heel wat vragenlijsten vinden om te weten te komen of je nu introvert of extravert bent. Maar het eindresultaat kan ook leiden tot een mengeling van beiden. Zo is het bij mij. In de meeste gevallen ben ik een introvert persoon, tot het geval ik mij goed voel bij een persoon en ik voor een stuk extravert ben. Ik ben dus een terughoudend iemand die in goed gezelschap mezelf durf te zijn.

Wat ben jij en hoe ga jij er mee om?

Delen:

15 Reacties

 1. 11 mei 2020 / 09:22

  Mooi artikel! Ik was vroeger introvert maar ben nu een extravert persoon. Ik heb dus zeker geen moeite om me te uiten en vind het wel prima zo.

  • Evelyne
   Auteur
   11 mei 2020 / 11:01

   Dank je 🙂 Ik ben nu zelf ook meer extravert dan introvert, alleen is het te zien in welke situatie. Ik ben ook tevreden met wie ik nu ben.

 2. 11 mei 2020 / 10:03

  Ik ben altijd een introvert geweest en dat is met de jaren alleen maar ‘erger’ geworden. Ik ondervind er af en toe ook hinder van omdat we in zo’n extraverte wereld leven, en ik dus echt vrijwel geen extraverte eigenschappen heb. Ik heb bijvoorbeeld ook al vaker gehoord dat ik arrogant overkom, terwijl ik dat (naar mijn mening, haha) niet ben. Mensen denken al snel dat ik niet met hun wil omgaan omdat ik mij te goed voel, maar dat is niet zo. Ik heb gewoon zoveel tijd voor mezelf nodig dat ik mezelf terugtrek en contact met mensen die ik niet goed ken vermijd.

  • Evelyne
   Auteur
   11 mei 2020 / 11:28

   We leven inderdaad in een extraverte wereld (heb daar eigenlijk nog nooit zo over nagedacht, maar nu je het zegt vind ik wel dat je gelijk hebt) en dat is voor sommige mensen moeilijk om in te leven. Je hebt natuurlijk ook extremen, maar ik denk niet dat jij hier bij hoort. Jij bent, zoals je zelf zegt, introvert en daar is helemaal niets mis mee. Integendeel. Jij hebt gewoon meer nood aan alleen zijn en dat is ok.

 3. 11 mei 2020 / 11:09

  Ik ben echt een introvert. Vooral als ik mensen niet ken of niet zo goed ken. Dan kijk ik het liefst de kat eerst uit de boom en houd ik me liever wat op de achtergrond.
  Maar als ik je dan goed ken, zoals bij mijn vriendinnengroep, kan ik ook best extravert zijn. Of in ieder geval wat losser, haha

  • Evelyne
   Auteur
   12 mei 2020 / 10:03

   Dat herken ik. Ik behou liever eerst wat afstand en pas als ik voel dat er echt een klik is zal je mij zien ‘openbloeien’ 🙂

 4. 11 mei 2020 / 11:20

  Ik ben echt heel erg introvert, via de test van Myers Bridge (de 16 personalities) ben ik 92% introvert. En ik vind het oké 🙂 Ik heb lange tijd anders willen zijn (meer extravert), maar intussen heb ik het aanvaard. Maar ik denk dat iedereen ook wel eens zijn andere kant is, en dus een mix is van beide.

  • Evelyne
   Auteur
   12 mei 2020 / 10:01

   Ik denk ook dat we allemaal een mengeling van beiden zijn. En het ook afhangt van situatie tot situatie en met welke mensen we op dat moment te maken hebben.

 5. 11 mei 2020 / 16:29

  Ik ben een mengelmoes, als ik mezelf thuis voel dan ben ik extravert en heb je een gezellige aan me. Maar wanneer ik bij een vreemde kom ben ik eerst afwachtend, ik ben niet stil.. maar ik ben niet gelijk mijn vrolijke en happy zelf?

 6. 12 mei 2020 / 10:31

  Ik vermoed dat ik een introvert ben. Ik voldoe tenminste aan alle ‘symptomen’ ; )

 7. 27 juni 2020 / 20:48

  Hier nog een introvert, maar doorheen de jaren ben ik wel ‘opengebloeid’ en vind ik het niet meer zo erg om met vreemden te moeten praten. Meestal dan toch :-). Wat ik wel merk is dat ik extraverter reageer in kleinere groepjes en dan volop kan babbelen, maar in grote groepen observeer ik liever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.