Jezelf vergelijken met anderen – Waarom doen we het?

15 januari 2021 | Geest & Gezondheid | 4 reacties

Dé perfecte job? Het beste lief? Huisje Tuintje Boompje? Alles heeft die ene wat ik niet heb, denken we wel eens. Sommige zelfs meer dan anderen. Maar waarom doen we dat nu? En hoe gaan we hier nu op een positieve manier mee om?

Presteren, presteren

Het is in principe normaal dat we onszelf vergelijken met anderen en ook niet helemaal negatief. Doch moeten we onszelf niet gaan beginnen onderschatten en denken dat we het niet kunnen. Onszelf met anderen vergelijken betekent eigenlijk niet dat we jaloers zijn op die ene andere met een betere job, maar eerder dat we willen opkijken naar iemand en zelf nog beter willen presteren.

Iets nieuw, iets beter?

Wees gelukkig met wat je hebt zou je denken. Ja.. zo is het wel een beetje, maar wanneer we snakken naar verandering of niet meer gelukkig zijn met wat we hebben gaan we kijken naar anderen die het volgens onze geest beter hebben dan wij. Wat uiteindelijk niet zo is, want eens je bereikt wat je wil word je sowieso terug gelukkig.

Angst is onze grootste vijand

Wanneer we op de ladder staan, maar niet hoger durven dan de derde of vierde trede. Angst en hoogtevrees, het heeft wel iets gemeen. Ook heeft dit te maken met het feit dat we naar een ander kijken en denken dat die het beter doet en je dat zelf niet durft. Je haalt jezelf naar beneden en durft niet meer verder. Toch moeten we dit stap voor stap overwinnen door die ene voet al richting de volgende stap te zetten. Langzaam aan lukt het je wel om te komen waar je wil komen en waar je met trots kan zeggen: ‘zie je, ik kan dat ook, op mijn manier’.

Vergelijk jij jezelf met anderen?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

4 Reacties
 1. Romy

  Mooi artikel! Ik geloof ook dat jezelf vergelijken met anderen niet nodig is, maar dat je wel op een positieve manier inspiratie kunt halen uit anderen. Een ander heeft altijd een totaal andere achtergrond, omgeving en situatie dan jij, waardoor vergelijken vaak niet echt kan. Maar je kunt wel denken “Wauw, zij heeft dit zo gedaan. Kan ik daar inspiratie uit halen om het zelf ook te laten slagen?” 🙂

  Antwoord
 2. Naomi

  Het ligt heel snel op de loer denk ik, om jezelf met anderen te vergelijken. Ik betrap mezelf er ook geregeld op. Tegelijkertijd denk ik dan aan een vriendin die jaren geleden vertelde dat ze zichzelf met mij vergeleek en mij dan noemde als ‘veel dapperder’. Terwijl ik dat zelf niet zo zag. Het is dus een vreemd iets.

  Antwoord
  • Evelyne

   Inderdaad, zoals je zegt. We hebben soms zelf ook niet door dat we dapperder zijn dan anderen 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer