Hou het leven leuk – Leg de lat voor jezelf niet te hoog

12 maart 2021 | Geest & Gezondheid | 2 reacties

Jezelf continu uitputten om voortdurend het meest te eisen van je leven. De lat zo hoog leggen voor jezelf dat je de hoogte niet meer vinden kan? Maak je leven beter leuker en leg die lat gerust wat lager, niemand die je hierom zal op de vingers tikken. De reden dat we die lat hoog leggen is eerder iets onderliggend. Maar hoe zorgen we er nu voor dat we die lat voortaan lager zullen leggen?

Zoek de oorzaak

Wie de lat hoog legt voor zichzelf heeft vaak een onderliggende reden hiervoor. Voor de één is dit angst om niet goed genoeg te zijn, voor de ander is dat altijd maar meer willen en beter willen zijn. Mensen die in het verleden een trauma opliepen zullen zich hierin wellicht herkennen. Enerzijds is de lat voor jezelf hoog leggen geen probleem, althans je zelf nog steeds de touwtjes in handen hebt. Zodra je grip verliest moet je beseffen dat je misschien toch wat gas terug moet nemen.

Moet het moeten wel?

Wanneer je de lat voor jezelf hoog legt en je elke dag tegen jezelf zegt: ik moet dit of dat, dan is het misschien ook eens tijd om te bedenken of het gemoet misschien wel allemaal nodig is. Ja, als je met een deadline zit op het werk begrijp ik dat je het moet af krijgen, maar als je elke dag je huis piekfijn op orde wil krijgen tijdens een hele drukke werkweek dan vind ik persoonlijk het niet nodig dat de vloer elke dag geboend moet worden om het maar zo te zeggen.

Stel jezelf realistische eisen

Je bent niet langer tevreden over jezelf omdat het je niet lukt om alle ballen in de lucht te houden. Stop! Stel jezelf eerst realistische eisen vooraleer je met de gedachte rondloopt dat je niets waard bent. Het regent buiten, maar je wou de was zo graag buiten hangen en de tapijten nog eens uitslaan. Dat kan nu niet en je zit met de handen in het haar. Terwijl je eigenlijk zou moeten genieten van een dagje nietsdoen en een boek of serie kan kijken. Denk voor één keer aan jezelf en doe wat je gelukkig maakt.

Herken jij het gevoel van de lat te hoog leggen voor jezelf?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Naomi

  Pfff, heel leerzaam dit. Dankjewel! Mijn lat ligt altijd behoorlijk hoog en alles moet liefst nú. Van niemand hoor, alleen van mezelf. En dat ‘moet’ 😉 ik afleren. Helpt deze blog weer een beetje bij.

  Antwoord
  • Evelyne

   Blij dat dit artikel je helpt 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer