Help, ik ben nog moe – Hoe komt dat?

24 juli 2023 | Geest & Gezondheid, Uitgelicht | 2 reacties

Na een lange en goede nachtrust toch nog moe zijn? Dat kan perfect. Slaap is heel belangrijk en we doen het ongeveer een derde van ons leven. De één heeft ook al meer slaap nodig dan de ander, maar toch zijn we allemaal wel eens moe.

Val in slaap met een droom. Word wakker met een plan.

By Mindyourmind

Slapen is noodzakelijk

Slapen is een levensbehoefte, net als eten en drinken. Gemiddeld slaap je 8u per nacht, maar dat verschilt dan weer van persoon tot persoon. De één heeft meer nood aan slaap dan de ander, alsook slaapt de ene persoon vaster dan de ander. Zo ligt de één de vorige dag te overlopen maar slaapt de ander al bij het aantikken van het hoofdkussen. Wakker worden om het uur of midden in de nacht naar het toilet moeten en niet meer kunnen inslapen. Allemaal dingen waar iedereen wel eens tegen aan loopt.

Enkele redenen waarom we niet slapen

We zuchten allemaal wel eens bij het aflopen van de wekker, maar wat als je nu elke ochtend nog moe bent bij het ontwaken ondanks je een ganse nacht goed hebt geslapen. Ben ik nu te laat naar bed geweest? Of ben ik te veel wakker geweest? Er hangen heel veel verschillende factoren aan vast. Een lastige dag gehad? Teveel stress? Dan ga je wellicht ook een nachtje piekeren. Een ganse dag achter je bureau gezeten zonder eens een halfuurtje te wandelen of een loopje te doen? Wellicht heb je het wel eens nodig om meer te bewegen en zo een betere nacht te creeëren.

Hoe komt het dat ik nog moe ben?

Het zit hem allemaal in ons immuunsysteem. Dat systeem zorgt er voor dat ons lichaam energie krijgt en het gaat de zieke bacterieën uit ons lichaam verwijderen. Doet ons lichaam dat niet, dan betekent het dat het immuunsysteem verstoort is door iets. Neem nu, onze slaap. Als ons lichaam niet voldoende slaap krijgt, dan zorgt het er voor dat ons lichaam op een bepaalde manier niet zo goed meer kan functioneren. Dat gebeurt gelukkig niet door 1 nacht slecht te slapen, maar meerdere nachten na elkaar kan er wel voor zorgen dat ons lichaam zegt: ‘ho maar, hier klopt iets niet’. Een doktersbezoek kan je hier meer duidelijkheid over brengen uiteraard.

Tips:
-Kies voor een fijne ontspanning zoals Yoga of meditatie waarmee je alle stress voor even kan loslaten
-Bewegen of sporten helpt je lichaam om terug meer energie te krijgen en je slaap meer word geoptimaliseerd. 
-Let op je voeding. Een frietje of vettige burger is altijd wel eens leuk, maar doe dit niet voor het slapengaan. Eet liever een halfuur voor het slapengaan voeding van typofraan en serotine zoals yoghurt, melk, dadels, noten, .. 

Er is nog geen reden tot paniek

Iedereen is natuurlijk anders en je hoeft nog niet meteen te panikeren wanneer je dit artikel leest. Bekijk het even rustig hoe je slaap is en noteer het eventueel in een boekje. Blijft het slaapprobleem aanhouden, dan pas zou een doktersbezoek aangeraden zijn. En dan nog is er geen reden tot paniek.

Heb jij last van moe zijn bij het ontwaken?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Naomi

  Helaas heb ik hier heel veel last van. Zelfs als ik prima slaap, word ik moe wakker. Heel vervelend.

  Antwoord
  • Evelyne

   Dat is jammer om te horen. Ik hoop dat je er een oplossing voor vind (of voor is)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Internationale fotografiedag 2023

Internationale fotografiedag 2023

Jawel, ook de fotografie heeft een eigen dag en die is op 19 augustus (morgen dus). De uitgelezen kans om hier een artikel aan te weiden aangezien fotografie hier een kleine rode draad heeft op deze blog 😉 Fotografen maken geen foto's. Ze cre ëren beelden By Mark...

Lees meer

Recente blogs

Internationale fotografiedag 2023

Internationale fotografiedag 2023

Jawel, ook de fotografie heeft een eigen dag en die is op 19 augustus (morgen dus). De uitgelezen kans om hier een artikel aan te weiden aangezien fotografie hier een kleine rode draad heeft op deze blog 😉 Fotografen maken geen foto's. Ze cre ëren beelden By Mark...

Lees meer