Doe het op jouw manier, want die is nog steeds de beste

Wie onzeker is twijfelt al snel aan zichzelf en wat hij/zij doet. Dan is opgeven of steeds het plan overdoen in je hoofd om die dan halverwege terug te veranderen, de beste optie. Stop! Doe het gewoon op jouw manier, want die is nog steeds de beste.

Van kritiek kun je alleen maar leren

Het is absoluut niet leuk als je te horen krijgt dat het niet goed is terwijl je er zoveel werk hebt in gestoken. Je baas, collega, vriendin, zus of zelfs je moeder die ondanks alles toch vinden dat het anders kan. Daar gaat je euforie die plots omslaat in onzekerheid. En toch.. je kan alleen maar leren van die kritiek. Het is niet omdat ze het niet goed vinden dat jij het daarom onmiddellijk moet veranderen. Je kan er alleen maar uit leren bij een volgend project.

Doe ik het nu wel of niet?

Die eeuwige onzekerheid waar ook ik zeker mee blijf worstelen. Zo ook bv over deze blog. Schrijf ik het nu zo of zo? Past dit wel of niet? Een goeie tip! Doe gewoon wat jij wil en hoe jij het wil doen. Advies is fijn en leuk, maar het is nog altijd jij die er gelukkig mee moet zijn op de manier dat jij het doet.

Afwijken van je plan

Je hebt een plan in je hoofd en wil daar zo min mogelijk van afwijken. Althans zo ben ik. En toch raden velen mij dan aan om het anders aan te pakken en soms om volledig van mijn plan af te wijken. Daar voel ik mij dan slecht bij en begin je te twijfelen aan alles. Niet doen! Ietwat veranderen van plan kan altijd, maar zorg er voor dat je nog steeds gelukkig blijft met het eindresultaat.

Eind goed, al goed

Denk er aan, wat je ook doet het komt altijd goed. Zolang je het maar doet zoals jij het wil en mits enkele aanpassingen het nog steeds jouw idee is. Gooi daarom niet het gehele idee in de vuilbak alsook alle advies die je kreeg. Doe het op jouw manier en hou rekening met het advies en kritiek die je meekreeg. En dan word het misschien ook nog beter dan je zelf had verwacht. Eind goed, al goed!

Volg jij steeds jouw idee of laat je je snel ompraten door anderen?

Delen:

4 Reacties

 1. 24 juni 2020 / 15:45

  Ik wijk ook niet graag af van mijn origineel plan. Ik merk wel dat het soms evolueert naar iets anders, maar dat groeit natuurlijk, niet omdat ik van bewust van mijn plan afstap ofzo. Ik probeer toch wel wat dingen te doen, want als ik het niet doe, ga ik meer spijt hebben van het nooit te proberen dan van het te proberen en er niet in te slagen 🙂

  • Evelyne
   Auteur
   24 juni 2020 / 20:51

   Ja, in je plan evolueren kan natuurlijk altijd en dat is ook goed. Maar volledig van je plan afwijken omdat iemand anders het zegt is niet zo’n goed idee. Het is goed dat je dingen probeert te doen, want anders kan je daar alleen maar spijt van krijgen 😉

 2. 25 juni 2020 / 15:37

  Ik probeer de dingen op mijn manier te doen. Soms merk ik wel dat vb mijn man zich daaraan ergert omdat ik het trager doe, anders, bedachtzamer dan hij. Maar ik probeer me daardoor niet te laten tegenhouden, toch zeker niet voor de dingen die mij aanbelangen.

  Kritiek hangt zoveel vanaf hoe het gebracht wordt. Laatst had ik een klant die met allerlei kritiek, verwijten en zelfs uitschelden aankwam. Kritiek die voor het grootste deel onterecht was, dus die probeer ik dan naast me neer te leggen.

  • Evelyne
   Auteur
   26 juni 2020 / 21:07

   Ieder doet dingen op zijn eigen manier en ook op zijn eigen tempo. Daar is niets mis mee, maar niet iedereen kan om met de manier hoe een ander het aanpakt. Goed van je dat je je niet laat tegenhouden hierdoor. En je hebt gelijk over de manier van kritiek geven. De manier hoe het overgebracht word bepaalt hoe je er mee om gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.