Als het verleden het heden bepaalt..

22 juni 2020 | Lifestyle | 6 reacties

Het verleden achter je laten bestaat alleen in je gedachten, maar toch neem je het overal met je mee. Zeker als het verleden één en al negatieve ervaring is geweest. Wat als het verleden het heden bepaalt? Hier zijn 5 manieren om hiermee om te gaan.

1.Focus op het nu

Wellicht het moeilijkst na een negatieve ervaring op welk levensvlak ook. En toch is het best om je gewoon te focussen op het nu en genieten van wat je doet op het moment. Focus op het positieve dat het met zich meebrengt en denk niet meer aan hoe het ooit is kunnen foutlopen.

2.Schrijf het op papier en verbrand het

Soms kun je pas iets loslaten als je het denkbeeldig weggooit. Schrijf daarom je verleden en negatieve gedachtes op een vel papier. Daarna vorm je het papier tot een bolletje in je vuist waarop je het in het kampvuur of open haard gooit. Weg verleden, goeiedag betere toekomst.

3.Bekijk het verleden als een les

Wat er ook gebeurt is in het verleden of wat je ook hebt gedaan, bekijk het als een les om beter te doen de volgende keer. Niet dat wat je deed echt helemaal fout was, bekijk het gewoon als ‘volgende keer doe ik het anders of beter’

4.Laat achter wat geweest is

Ondanks alles kun je toch blijven hangen in het verleden. Laat het los. Bouw aan iets nieuw, ga verder met je leven en laat achter wat geweest is. Hoe makkelijk dit ook klinkt, het is het beste wat je kan doen om terug een nieuw leven op te bouwen.

5.Maak andere keuzes

Een keuze maken is soms moeilijk en zorgt soms voor de nodige stress. Wanneer achteraf dan blijkt dat je eigenlijk de verkeerde keuze hebt gemaakt en je verleden hierdoor een negatief verhaal is geworden dan baal je natuurlijk harder. Maak vanaf heden andere keuzes in het leven en herinner je de eerder gemaakte keuzes.

Laat jij je leiden door wat er in het verleden is geweest?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

6 Reacties
 1. Ilona Wielinga

  Een mooi artikel met fijne tips. Voor mij heeft EMDR me ook echt wel geholpen om het verleden een plekje te kunnen geven. Alhoewel ik nog steeds wel eens last heb van mijn trauma’s. En dan helpt het me vaak om het van me af te schrijven en me vervolgens inderdaad op het nu te focussen.

  Antwoord
  • Evelyne

   Een trauma blijft dikwijls nog lang hangen in het hoofd. Dan helpt schrijven wel, maar dat is voor iedereen inderdaad anders. Ik moest stiekem opzoeken wat EMDR was, maar nu ik het gelezen heb begrijp ik wel hoe je dat geholpen heeft. Zo heeft ook ieder nood aan verschillende soorten therapie en kan je noch de mens noch de therapie met elkander vergelijken. Maar wellicht ben jij hier al lang achter gekomen 😉 Knap van je dat je ook zo open bent hierover.

   Antwoord
 2. Annelies

  Ik denk dat ik eerder te veel in de toekomst leef dan te veel in het verleden. Al zijn er zeker dingen uit het verleden waar ik over kan blijven malen omdat ik dan het gevoel heb verkeerde keuzes gemaakt te hebben die er nu voor zorgen dat ik nog niet ben waar ik wil zijn. Maar ik probeer het wel op een andere manier te bekijken. Goeie tips die je geeft.

  Antwoord
  • Evelyne

   Dank je! Ik krijg meer en meer voldoening van de tips die ik geef en dat geeft mij wel een goed gevoel. Bedankt hiervoor!

   Antwoord
 3. Geke

  Goeie tips alweer!

  Wel denk ik dat het heden altijd wat bepaald wordt door het verleden, maar je hebt helemaal gelijk met de manier waarop je het kan bekijken. Want veranderen kan toch niet meer, daarvoor is het nu eenmaal de verleden tijd.
  Soms heb ik het er wel lastig mee, met situaties waarin ik tekortgeschoten ben tegenover mensen, maar die je nu eenmaal niet ongedaan kan maken.
  Er zijn natuurlijk ook nog dingen die gebeurd zijn waar je zelf niet aan kon doen (ziekte, overlijden,…). Hoewel sommige ervan moeilijk zijn, vind ik die toch iets makkelijker om in het verleden te laten en te kijken naar wat nog moet komen. Omdat daar niet zo’n schuldgevoel in ligt.

  Antwoord
  • Evelyne

   Mooi verwoord Geke. Zo kan je het inderdaad ook bekijken. Bedankt hiervoor!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs