5 tips om je onzekerheid te overwinnen

1 juni 2020 | Feel Good, Geest & Gezondheid, Positiviteit | 8 reacties

De eerste keer met de fiets zonder wieltjes als kind, de eerste rit met de auto als bijna volwassene op de grote wegen van weleer, .. We voelen ons allemaal wel eens onzeker in het leven. En bij de ene persoon blijft die onzekerheid langer hangen (zoals bij mij) dan bij de andere. Daarom geef ik 5 tips om onzekerheden spreekwoordelijk uit de weg te ruimen.

1.Laat het los Wanneer je onzeker bent twijfel je over alles en ga je op zoek naar de oorzaak en oplossing. Beiden laten je niet los en de oplossing lijkt mijlenver weg. Toch is het beter om het los te laten en bijvoorbeeld te zeggen ‘foert, ik doe het nu’.

2.Daag jezelf stap voor stap uit Uit je comfortzone stappen is voor iedereen een grote stap. Begin daarom met een kleine stap die je automatisch naar een volgende stap kan leiden. Voor je het weet heb je het hele parcours doorlopen.

3.Laat je omringen door mensen die jou stimuleren Vrienden heb je nodig in het leven, maar vrienden die jou hun eigen mening durven geven zijn er zeker ook nodig. Het is dan de kunst om hun ‘kritiek’ om te zetten in advies en er iets uit mee te nemen.

4.Verban negatieve gedachten Onzekerheid gaat meestal gepaard met negatieve gedachten en zinnen als ‘ik kan het niet’ of ‘het zal mij nooit lukken’. Niet doen, dit haalt jezelf alleen maar naar beneden. Een tip hiervoor kan zijn dat je een blad neemt, je negatieve gedachte er op schrijft en onmiddellijk dicht plooit om het dan in duizend snippers te verscheuren.

5.Doe het op jouw manier Niemand kan iets beter doen dan jijzelf. En niemand weet beter dan wat jij wil. Doe het dan ook op jouw eigen manier en zo verdwijnt de onzekerheid vanzelf. (Bedankt lieve vriendin Sarah om mij hier op te wijzen 😉 )

Hoe ga jij om met onzekerheid?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

8 Reacties
 1. Zo simpel is dan geluk

  Erg goed tips. Je benoemt dingend die niet standaard worden genoemd als het om onzekerheid gaat, dus het zijn zeker tips waar ik eens over na ga denken wat ik er zelf nog mee kan.

  Antwoord
  • Evelyne

   Blij dat je er iets aan hebt 🙂

   Antwoord
 2. Saskia

  Goede tips die je hier geeft. Ik heb het gelukkig niet (meer) nodig maar het is zeker fijn voor mensen die er wat aan kunnen hebben.

  Antwoord
 3. Sarah

  Bij mij blijft die onzekerheid ook langer hangen. Ik denk dat dat gewoon in mijn aard zit. Maar ik probeer daar wel aan te werken! Sommige dingen kan ik nu daarom ook al makkelijker loslaten dan vroeger. Andere dingen (nog) niet. Het is een leerproces voor mij, dat zelfzeker(der) worden! Vooral op die negatieve gedachten die je noemt in puntje vier moet ik echt goed letten.

  Ps. Da’s heel graag gedaan 🙂

  Antwoord
  • Evelyne

   Het is voor elk van ons een soort leerproces die we elk op onze eigen manier moeten klaarspelen. En bij de één lukt dat ook al beter dan de ander. Het belangrijkste is dat je iemand hebt waar je op kunt rekenen en er steeds voor je is, ook in onzekere tijden 😉

   Antwoord
 4. nicole

  Het wisselt. Je hebt onzekerheid en je hebt Onzekerheid. De gewone onzekerheid laat ik voor wat het is, en ik doe iets dan gewoon toch. Maar de Onzekerheid met een hoofdletter zie ik ook wel eens als een reden om iets niet te doen.

  Antwoord
  • Evelyne

   Ja, dat herken ik ook wel. Die verschillende soorten onzekerheid. Mooi gezegd trouwens.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer