Op het werk steeds paraat staan, want je hebt een functie waar je steeds in overleg moet gaan met collega’s, klanten en in meetings met andere bedrijven. Dat gaat je goed af – je bent vlot, duidelijk in de communicatie en voelt je op je gemak in gesprekken.
Maar…
Na een lange dag vol overlegmomenten en telefoontjes merk je dat je leegloopt. In plaats van met collega’s na het werk een terrasje te doen, kies je ervoor om naar huis te gaan, waar je rustig op de bank zit of een boek leest. In het weekend vindt je het heerlijk om met een paar goede vrienden af te spreken, maar je houdt niet van drukke feestjes of volle sociale agenda’s.
Een ambivert persoon kan op een feestje energiek en spraakzaam zijn, maar de volgende dag bewust tijd alleen inplannen om op te laden. Op het werk kan diegene goed functioneren in een team, maar ook zelfstandig taken uitvoeren zonder zich eenzaam te voelen.
Wat is ambiversie?
Ambiversie betekent letterlijk dat iemand zowel naar binnen (introversie) als naar buiten (extraversie) gericht kan zijn, afhankelijk van de situatie, stemming of omgeving. Ambiverten passen zich flexibel aan en schakelen tussen sociaal actief zijn en behoefte hebben aan rust en introspectie.
Kenmerken van ambiverten
Ambiverten vertonen kenmerken van beide uitersten:
Kenmerken van introversie bij ambiverten:
- Ze kunnen goed luisteren en diep nadenken.
- Ze genieten van tijd alleen en hebben regelmatig behoefte aan rust.
- Ze kunnen zich overweldigd voelen door te veel sociale prikkels.
Kenmerken van extraversie bij ambiverten:
- Ze kunnen sociaal, spraakzaam en energiek zijn in gezelschap.
- Ze voelen zich vaak op hun gemak in groepssituaties of bij netwerken.
- Ze halen soms energie uit sociale interacties en activiteit.
Voordelen van ambiversie
- Flexibiliteit: Ambiverten kunnen zich goed aanpassen aan uiteenlopende situaties.
- Empathisch vermogen: Ze begrijpen vaak hoe introverten en extraverten zich voelen.
- Effectieve communicatie: Ze kunnen zowel goed luisteren als duidelijk spreken.
- Balans: Ze weten wanneer het tijd is om op de voorgrond te treden en wanneer het beter is om zich terug te trekken.
Kortom, ambiversie is het beste van twee werelden. Ambiverten zijn veelzijdige mensen die sociale flexibiliteit combineren met zelfreflectie, wat hen helpt om zich effectief in veel verschillende contexten te bewegen.
Tips om om te gaan met ambiversie
1. Herken je energiebronnen
Let op wanneer je energie krijgt van sociale situaties en wanneer je juist moe wordt. Ambiverten kunnen zich in beide uitersten herkennen, maar bewustzijn van je energieniveau helpt je betere keuzes maken.
Tip: Houd een week lang bij hoe je je na sociale en rustige activiteiten voelt.
2. Plan tijd voor zowel interactie als rust
Ambiverten hebben behoefte aan afwisseling. Zorg dat je na een druk sociaal moment ook tijd inplant voor stilte of zelfreflectie.
Voorbeeld: Na een werkdag vol vergaderingen, neem een avond voor jezelf met een boek of wandeling.
3. Communiceer je grenzen duidelijk
Omdat ambiverten vaak sociaal kunnen zijn, verwachten anderen soms dat je dat altijd bent. Laat mensen weten wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt.
Zeg gerust: “Ik vind het leuk om af te spreken, maar ik heb vandaag wat rust nodig.”
4. Gebruik je flexibiliteit bewust
Als ambivert heb je het voordeel dat je je aan verschillende situaties kunt aanpassen. Zet dat strategisch in: spreek bijvoorbeeld op momenten af dat je sociaal bent ingesteld, en werk zelfstandig als je behoefte hebt aan focus.
Tip: Gebruik je extraverte kant bij presentaties, je introverte kant bij diepe concentratie.
5. Ontdek je voorkeurssituaties
Hoewel ambiverten tussen intro- en extraversie in zitten, hebben ze vaak een lichte voorkeur. Ontdek in welke situaties jij het best functioneert.
Bijvoorbeeld: Misschien werk je het liefst in kleine teams in plaats van grote groepen, of heb je liever één-op-één gesprekken dan drukke bijeenkomsten.
Herken jij jezelf als ambivert?
0 reacties