Terugvallen in oude gewoontes – Wat doen we er aan?

28 juli 2023 | Geest & Gezondheid | 0 Reacties

Kan jij soms ook zo terugvallen in oude gewoontes? Beloof je jezelf wel eens om het niet meer te doen en toch gebeurt het weer? Wees gerust, je bent niet alleen en het vergt soms best wel wat inspanning. Maar hoe komt dat nu en wat kunnen we er aan doen?

Waarom zijn we gewoontedieren?

We hebben allemaal onze gewoontes en principes. De één wat erger dan de ander, maar steeds houden wij vast aan bepaalde dingen in het (dagelijkse) leven. Zo wil de 1 ’s morgens douchen, terwijl de ander dat ’s avonds doet. En waarom? Omdat we dat ritueel bv meegenomen hebben van thuis uit of dat we het gewoon geworden zijn. Zo hebben we dat onbewust wel met veel verschillende dingen zonder dat je het eigenlijk echt door hebt.

Kunnen we onszelf een gewoonte aanleren?

Je hebt goede gewoontes en slechte gewoontes. Het goede nieuws is dat je een goede gewoonte kan aanleren en een slechte gewoonte kan afleren. De vraag is alleen, hoe doen we dat? Wel, hiervoor moeten we naar onszelf kijken en moeten we zelf inspanning leveren om een gewoonte aan te leren of af te leren.

Foto door Evelyne

Waarom hervallen we zo snel in een oude gewoonte?

Al moeten we het heft in eigen handen nemen om een slechte gewoonte af te leren, het gaat helaas niet in 1,2,3. De ene gewoonte is ook makkelijker af te leren dan de andere. Wanneer er stress bij komt kijken kunnen we al sneller hervallen in een oude gewoonte en denken we al snel dat het voor niets geweest is. Toch mogen we niet opgeven en moeten verder blijven doen. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Tips om een oude gewoonte af te leren:
-Begin met kleine stapjes
-Laat de verleiding links liggen of neem die gewoon weg
-Beloon jezelf op een positieve of gezonde manier
-Zorg er voor dat je gesteund word en schakel een familielid of vriend(in)

Heb jij oude gewoontes waarin je soms wel eens terugvalt?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Opstartproblemen op maandag zijn voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. Hier zijn 11 tips om je maandagochtend soepeler te laten verlopen. Monday is a state of mind. Put on your positive pants and get stuff done Voorbereiding op zondag Bedtijden: Ga zondagavond op...

Lees meer
17 tips om een ochtendroutine te creëren

17 tips om een ochtendroutine te creëren

Het ontwikkelen van een effectieve ochtendroutine kan je productiviteit, humeur en algehele welzijn aanzienlijk verbeteren. Hier zijn 17 tips om een routine in je ochtend te krijgen. The secret of your future is hidden in your daily routine By Mike Murdock Sta vroeg...

Lees meer