Omgaan met fouten maken en er van leren

In het leven worden er heel wat fouten gemaakt. En daarvoor moet je niet eens op het verkeerde pad terecht gekomen zijn. Zelfs de brave huismoeder maakt wel eens een fout door onbewust het wasprogramma te hoog te zetten of de potten op het vuur te laten overkoken. Van fouten kun je leren, maar kun je ze ook toegeven?

Het verloopt niet volgens plan

Wanneer je een plan in je hoofd hebt, maar het niet loopt zoals je gewild had kun je ofwel heel hard balen ofwel het aanvaarden en verder gaan. Zo loopt het leven soms de andere richting uit, maar is het daarom niet verkeerd. Je doet het gewoon op een andere manier. Dat is ook niet altijd gezien als een fout en dat hoeft ook niet. Het is geen schande als je niet in de juiste volgorde het leven leid, maar er iets van afwijkt.

Het loopt anders dan ik dacht

Het leven zit vol verassingen en soms loopt het anders dan je in gedachten had. In de negatieve zin of in de positieve zin. In beide gevallen zou je moeten bezinnen en bedenken waar het fout is gelopen. Dat kan eveneens helpen bij het toegeven en verwerken van de fout. Het is daarom niet slecht dat die fout gebeurt is. Misschien kom je er zo ook wel achter waarom het fout is gelopen.

Ik had andere verwachtingen

Een fout is snel gemaakt, maar daarom niet bewust. Ook kan het gebeuren dat je een totaal andere verwachting had van wat je deed. Of dat je totaal niet bewust bent van de gevolgen die het met zich meebrengt. En over dat laatste kan ik helaas meespreken. Doch het in mijn geval misschien toch een geluk bij een ongeluk was.

Leer jij uit de fouten van het leven?

Delen:

4 Reacties

 1. 1 juli 2020 / 09:08

  Mooi artikel om nog eens over na te denken. Fouten maken vind ik iets moeilijks. Ik voel me dan vaak slecht en schuldig daarna, terwijl iederéén natuurlijk fouten maakt. Wat grappig is: van een ander vind ik het een stuk minder erg dan van mezelf. Raar eigenlijk hoe we onszelf vaak harder veroordelen dan een ander.

  • Evelyne
   Auteur
   4 juli 2020 / 10:57

   Dat is zo. We gaan onszelf altijd bestraffen voor wat we gedaan hebben (bewust of onbewust), maar wanneer een ander het doet zullen we die troosten en moed inspreken. Zo zit de mens wellicht in elkaar 😉

 2. 3 juli 2020 / 13:49

  Hoe ouder ik word, hoe beter ik met mijn fouten kan omgaan. Het klopt inderdaad dat je uit elke fout wel iets kan leren. Zolang ik mijn fouten maar niet blijf herhalen. Dat vind ik toch wel het allerbelangrijkste.

  • Evelyne
   Auteur
   4 juli 2020 / 11:11

   Inderdaad, zolang je je fouten niet herhaalt is dat het belangrijkste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.