Laten we eens stilstaan – Waar ben jij dankbaar voor?

26 maart 2021 | Positiviteit | 2 reacties

Een dankjewel is snel gezegd en meestal ook gemeend. Maar sta jij wel eens stil bij waar je eigenlijk allemaal dankbaar voor bent? En heb jij soms ook eens een reminder nodig om te weten waar je allemaal dankbaar voor kan zijn? Het is nochtans heel simpel en je hoeft het nooit ver te zoeken. Want dankbaarheid heb je wellicht alle dagen van je leven, ookal gaat het eens niet goed.

Schrijf het op

Er zijn twee manieren om dit te doen. Of je koopt een mooi schriftje en schrijft elke dag op waar jij dankbaar voor bent of je maakt een document in Word en typt 5 dingen waar jij dankbaar voor bent en waarom. Beide manieren helpen je elke dag te herinneren om meer dankbaar te zijn voor kleine dingen in het leven.

Spreek je dankbaarheid uit

Zeg eens niet zomaar dankjewel, maar wijd er een geheel gesprek aan. Zeg die persoon die je geholpen heeft hoe dankbaar je hier wel voor bent. Het is moeilijker dan je dankbaarheid op te schrijven en daarom is dat ook een grote test om dit vaker te doen.

Maak mooie herinneringen

Sta stil bij de dingen die je wel hebt en niet bij wat je mist. Kader bijvoorbeeld fijne momenten die je beleefd met familie en vrienden en giet die in een herinnering. Dit kan op verschillende manieren, schrijf die op of bewaar een stuk uit die belevenis in een doos die ineens je bewaardoos word.

Sta stil bij de meest onbelangrijke dingen

Misschien wat vreemd, maar ben jij ooit al dankbaar geweest voor die bloem langs de weg of dat leuk moment met je beste vriendin waar je beiden in een deuk op de grond lag? Was jij ooit dankbaar voor de man in de supermarkt die je een vriendelijke glimlach gaf? Sta eens vaker stil bij die ‘onbelangrijke’ dingen en denk eens dieper na over hoe dat komt.

Help anderen om dankbaar te zijn

Als je zelf weet hoe je dankbaar moet zijn kan je het ook makkelijk een ander leren. En dat is trouwens ook heel simpel. Stimuleer elkaar om dankbaar te zijn voor de kleine dingen en stel elkaar vragen voor wat ze die dag dankbaar zijn. Laat de ander bijvoorbeeld onbewust nadenken over wat dankbaarheid is in hun ogen en laat het ze ook uitspreken tegen jou of die ene persoon wie ze dankbaar zijn.

Weet jij waarvoor je dankbaar bent?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Naomi

  Een lijstje houd ik inmiddels al jaren bij. Elke dag schrijf ik iets op waar ik dankbaar voor ben. Het mooie vind ik dat dat juist ook helpt om kleine dingen te zien, zoals inderdaad die bloeiende bloem.

  Antwoord
  • Evelyne

   Heel fijn om te lezen dat jij het al jaren doet 🙂 En inderdaad, dankbaar zijn voor de allerkleinste dingen of ‘onbelangrijke’ dingen is voor velen een eye-opener 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Zin in de zomer – Ook thuis is dit plezant

Zin in de zomer – Ook thuis is dit plezant

We zijn al halfweg de zomer. Voor de Ă©Ă©n zit de reis naar het zonnige zuiden of tropische eilanden er al op, voor de ander moet die nog beginnen. Toch zijn er ook mensen die liever de zomer thuis in eigen tuin of een zomerse bar aan de kust beleven. Niets mis mee...

Lees meer
Geef negativiteit geen schijn van kans

Geef negativiteit geen schijn van kans

'We moeten er het beste van maken', 'We gaan er samen voor', 'Het zal je lukken' zijn maar enkele woorden die we elkaar toewensen eens Ă©Ă©n van de twee twijfelt over een belangrijke stap die we nemen. Daarom is het ook belangrijk om elke dag opnieuw aan een positieve...

Lees meer

Recente blogs