Laat jezelf niet neerhalen – 4 tips om (voorzichtig) terug te slaan

Wie heeft het nog niet meegemaakt? Je plant een afspraak met een klant, maar die belt op het laatste moment af wegens een overboeking of plotse tussenkomst. Of je vriendin waarmee je al maanden wou afspreken, belt plots af en doet geen moeite meer om een andere datum te zoeken. Laat jezelf niet neerhalen, maar sla (voorzichtig) terug met deze 5 tips.

1.Ga niet onmiddellijk in de tegenaanval

Het is begrijpelijk dat je teleurgesteld bent als er een afspraak niet kan doorgaan, maar vermijd vooral dat je in de tegenaanval gaat om te melden dat je er niet mee opgezet bent. Ga vooral niet roepen en schelden, maar slik desnoods eerst even alvorens je de klant of vriendin te woord staat.

2.Laat het eerst wat sudderen

Vooral bij meerdere afzeggingen kan het zijn dat je wat moeite hebt om kalm te blijven. Laat het daarom misschien eerst wat sudderen alvorens je terug contact opneemt. Zo vermijd je dat je te snel je stem tot een bepaalde hoogte gaat heffen.

3.Sta open voor een bemiddeling

Ondanks je teleurstelling moet je toch blijven open staan voor een eventuele nieuwe afspraak. Laat niet met je voeten spelen, maar probeer toch tot een vriendelijke samenspraak te komen om een nieuwe afspraak vast te leggen.

4.Wimpel subtiel af

Bij meerdere afwijzingen kan je iemand best subtiel afwijzen en aanmanen ergens anders een afspraak te regelen. Alsook kan je zeggen dat je niet langer wil samenwerken daar er al verschillende afspraken zijn gemaakt en niet nageleefd.

Wat doe jij wanneer iemand een afspraak niet nakomt?

Delen:

2 Reacties

 1. 21 juli 2020 / 08:16

  Mooie manieren om voorzichtig terug te slaan. Mijn ervaring is dat je door die voorzichtigheid vaak meer bereikt dan door een harde reactie. Bij een harde reactie heb je daarna vaak veel tijd nodig om het weer ‘goed te maken’;).

  • Evelyne
   Auteur
   21 juli 2020 / 09:56

   Inderdaad. Niemand word graag aangevallen en bij de ene heeft dit ook een grotere impact dan bij de ander. Dat weet je ook nooit van voordien, wat het met die persoon gaat doen, dus kies dan best voor de zachte manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.