Jij daar, wat een fantastisch mens ben jij! – Tijd voor een compliment

8 november 2023 | Feel Good, Uitgelicht | 0 Reacties

Nee, je hebt niets gemist. Het is niet dé Nationale dag om complimenten uit te delen, maar persoonlijk vind ik dat dit elke dag wel eens moet. Wie word er niet eens blij van een schouderklopje of een compliment op zijn tijd. En wat doet dat met een mens?

One compliment can keep me going for a whole week

By Mark Twain

Een vorm van waardering en erkenning

Een compliment betekent dat je iemand dankbaar bent voor wat die persoon voor je doet. Hoe groot of hoe klein het ook is. Met een compliment ga je een klein gebaar als een soort uitvergroten. Wat niet slecht is, want op dat moment ga je erkennen dat je waardeert wat de ander deed. Hiermee geven we de persoon in kwestie een goed en positief gevoel waardoor hij/zij zichzelf een boost geeft om op deze vibe verder te gaan.

Foto door Evelyne

Psychologie

Je hoeft niet aan de universiteit gestudeerd te hebben om complimenten te kunnen geven en/of ontvangen. Toch is het een psychologisch gegeven die we gelukkig zelf kunnen begrijpen. Een compliment geven heeft veel te maken met hoe je zelf in het leven staat en hoe je opgevoed bent. Wanneer je zelf weinig tot geen complimenten hebt gekregen in je jeugd zal je die zelf ook minder makkelijk geven aan anderen. Zo werkt het ook omgekeerd. Wie regelmatig positieve complimenten kreeg bij bv schoolresultaten zal het veel makkelijker vinden om een compliment uit te delen.

Het effect van een compliment

Het is fijn en leuk om een compliment te mogen ontvangen. Het verbeterd de sfeer op de werkvloer, tussen de personen zelf en het krikt het zelfvertrouwen van velen op. Dit doen we wanneer iemand iets doet voor jou of iets positief bijdraagt. Helemaal leuk als we die complimenten wat vaker en spontaner zouden geven. Daarom is het niet slecht om te oefenen met een compliment te geven aan de mensen rondom ons, een vreemde aan de bushalte die je helpt met een zware tas, ..

Tips om complimenten uit te delen:
-als je het niet kan zeggen, schrijf het dan ergens op en geef het aan de persoon
-geef een compliment in de ik-vorm, bv: ik vind het fijn dat je me even hielp
-doe het spontaan en wanneer het moment zich voordoet

Kan jij makkelijk een compliment geven?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs