Groeien in het leven, het is een les op zich

Het leven is voor elk van ons een leerproces waarin we elk op onze eigen manier in groeien. Als kind leren we vanalles, maar eens afgestudeerd en volwassen is het de bedoeling dat je het alleen doet. Dan begint pas de groei van het leven..

Van kind naar volwassene

Als kind leer je goochelen met cijfers en letters, verken je het leven in geschiedenis- en aardrijkskundeboeken, worden lijntjes op papier een tekening of schilderij. Dan verhuis je op een dag naar de grote school en moet je miljoenen ‘juiste’ keuzes maken waarvan je nog niet eens weet wat nu wel de ‘juiste’ is. Je krijgt nog wel hulp van je ouders, maar uiteindelijk word er verwacht dat jij die keuze maakt voor het leven. Met vallen en opstaan krijg je dan een diploma in handen, die je door het verdere leven zou moeten loodsen.

Spring in het leven? Of toch niet?

Daar sta je dan met dat diploma. Is dit het dan? Wil ik nog verder? Ga ik al de wijde wereld in? Of kies ik voor iets totaal anders? Honderden vragen waar de één al sneller een antwoord op weet dan de ander. Ook heeft die keuze te maken met hoe je op dat moment in het leven staat. Fysiek en mentaal. Ben je wel klaar voor een sprong in het leven?

Langzaam maar zeker

Hoe dan ook, groeien in het leven doet iedereen. Voor de één is de keuze vanzelfsprekend en moet de ander er iets langer over doen. En groeien gebeurt voor ieder van ons op zijn eigen manier. Wanneer je stopt met groeien beslis je echter zelf, al heb je ook daar soms geen controle over. Zowiezo is het voor ieder van ons elk een les over hoe je in het leven staat en hoe je groeit in het bestaan van jezelf.

Ben jij bezig met de groei van je leven?

Delen:

6 Reacties

 1. 3 juni 2020 / 11:09

  Ja, ik denk dat iedereen dat wel is. Of ze nou willen of niet…

 2. 3 juni 2020 / 18:42

  Wat een mooi artikel. Tegenwoordig bekijk ik het wel heel anders. Waar ik als kind mijn volledige leven al had geschetst, bekijk ik het nu veel meer op de kortere termijn. Want als er iets is wat ik heb geleerd is het wel dat het leven niet te voorspellen is. Er kan altijd iets gebeuren wat je leven totaal op zijn kop zet. Dus ik probeer veel meer te leven in het nu en op de korte termijn vooruit te kijken.

  • Evelyne
   Auteur
   3 juni 2020 / 21:25

   Dank je! Het is inderdaad zo dat je als kind een droombeeld hebt en het bij het ouder worden soms niet meer haalbaar lijkt. En net doordat je het leven stap voor stap neemt groei je in het leven

 3. 3 juni 2020 / 19:01

  Eigenlijk vind ik dat je te snel al moet kiezen wat je leuk vind.
  Zelf heb ik niet het idee dat ik nog heel erg aan het groeien ben op dit moment.

  • Evelyne
   Auteur
   3 juni 2020 / 21:30

   Daar heb je gelijk in. We groeien in het leven door de kleine stappen die we nemen in het leven. Bij jou komt dit gevoel ook nog wel, daar ben ik zeker van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.