Een dip tijdens de feestdagen – Tips hoe je dit aanpakt

29 december 2023 | Geest & Gezondheid, Uitgelicht | 2 reacties

Men zegt dat de feestdagen de mooiste tijd van het jaar zijn, maar niet iedereen voelt dit zo aan. Zo zijn er heel veel die zich minder goed in hun vel voelen om verschillende redenen. Ze zijn iemand verloren tijdens deze dagen, ze kunnen nergens terecht voor een gezellig feestelijk diner of kunnen om verschillende redenen hun huis niet uit. Het gevaar van deze periode is dan ook dat velen in een soort van dipje vallen en het moeilijker is om er uit te klimmen.

Hoop is een licht je in je hart dat vandaag moed geeft en morgen kracht

Een dipje tijdens de feestdagen is ook meestal tijdelijk en houd hopelijk ooit ook weer op wanneer het gewone leven terug begint. Toch is het niet altijd even leuk om alleen te zijn met deze dagen en komen er herinneringen van vroeger boven die je doen mijmeren naar die tijd waar het nog goed was. Begrijpelijk allemaal wanneer je iemand mist die er niet meer is.

Zorg voor jezelf!

Tijdens een dip is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Dan heb je minder zin in iets en zou je een ganse dag in je luie zetel willen doorbrengen met een zak chips en een liter frisdrank. Op zich is hier ook niets mis mee en staat het niet in de wetboeken geschreven dat het niet mag. Het is alleen gevaarlijk als zo’n dag meerdere dagen per week gebeuren en het plots onoverzichtelijk word in huis. Gun jezelf gerust een dag om te relaxen, maar pep jezelf de volgende dag op en doe aan zelfzorg of ruim het huis op om terug wat helderheid te scheppen.

Foto door Evelyne

Hou jezelf bezig

Door bezig te zijn zal je ook minder piekeren over de dingen waar je aan herinnert word. Soms is herinneringen ophalen wel goed, maar niet wanneer je er down van word. Pik daarom een hobby terug op die je ooit hebt laten vallen of ga aan de slag in huis om eindelijk die kamer op te ruimen die al lang zo rommelig is. Wissel drukke bezigheden ook af met leukere dingen zoals tv kijken of een boek lezen. Geef eens jezelf de tijd om je gedachten te verzetten door dingen te doen die je niet aan de pijnlijke herinneringen doen denken.

Zorg voor voldoende daglicht in huis

Een dip loert sneller om de hoek door de donkere dagen in het najaar. Het is daarom belangrijk om daglicht in huis toe te laten en de gordijnen open te gooien overdag. Al is het geen volle zon, het daglicht laten binnenkomen in je huis kan al meer doen om jezelf fitter te voelen. Je krijgt zo ook misschien zin om wat aan te rommelen in huis en meer te creeƫren in huis.

Extra tips om uit een moeilijke dip te komen: -je bent niet alleen, zoek daarom misschien mensen op die ook alleen zijn in deze dagen -motiveer jezelf en ga een wandelingetje maken in de buitenlucht om zuurstof binnen te halen -zet je favoriete muziek op als kerstmuziek je verdrietig maakt -maak een dankbaarheidslijstje

Wat doe jij met deze dagen?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Naomi

  Met de donkere dagen is heel de dag op de bank liggen voor mij ook wel heel verleidelijk, maar ik maak toch maar -met heel veel tegenzin- elke dag mijn wandeling en uiteindelijk is dat eigenlijk toch ook wel lekker altijd.

  Antwoord
  • Evelyne

   Lekker verse lucht halen šŸ˜‰

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Opstartproblemen op maandag zijn voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. Hier zijn 11 tips om je maandagochtend soepeler te laten verlopen. Monday is a state of mind. Put on your positive pants and get stuff done Voorbereiding op zondag Bedtijden: Ga zondagavond op...

Lees meer

Recente blogs

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Heb jij ook opstartproblemen op maandag?

Opstartproblemen op maandag zijn voor veel mensen een herkenbaar fenomeen. Hier zijn 11 tips om je maandagochtend soepeler te laten verlopen. Monday is a state of mind. Put on your positive pants and get stuff done Voorbereiding op zondag Bedtijden: Ga zondagavond op...

Lees meer