Druk om te presteren – 5x hoe je prestatiedruk kan verlagen

We herkennen het wellicht allemaal. In het leven willen we onszelf bewijzen tegenover de maatschappij of omgeving. Het idee dat we ondermaats presteren doet ons huiveren. En toch is het beter om de prestatiedruk te verlagen. Voor jezelf in de eerste plaats.

1.Ga je niet vergelijken met anderen

Een veel gemaakte ‘fout’ is wel die waarin je jezelf gaat spiegelen met anderen. Het is niet omdat die ene altijd hoge cijfers haalde op school, zij nu dé perfecte job heeft. Of wie altijd lacht nooit ongelukkig is.

2.Focus op jezelf

Wellicht evenaart dit puntje met hierboven, maar toch is het anders. Door voortdurend naar anderen te kijken leg je de prestatiedruk bij jezelf automatisch hoger. Ga je daarom focussen op jezelf. Wat wil ik? Waar wil ik naartoe? Hoe pak ik dat aan? zijn allemaal vragen die je focus op jezelf alleen maar zullen helpen.

3.Durf om hulp te vragen

Soms kan je het niet alleen. Ga daarom ook niet steeds de uitdaging aan om het alleen te willen doen, maar durf om hulp te vragen wanneer je voelt dat het niet gaat lukken. Een kleine tip of advies van een ander kan je al een heel stuk vooruit helpen.

4.Accepteer dat het goed is

Je hoeft niet altijd meer en beter te willen zijn. Accepteer dat wat je hebt gedaan gewoon goed is in plaats van te zeggen ‘ja, maar ik kon nog beter indien ik dat of dat had gedaan’.

5.Zorg voor jezelf

Prestatiedruk is meestal mentaal een serieuze noot om te kraken. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te zorgen. Verzorg jezelf niet alleen op hygiënisch vlak, maar ook op mentaal vlak. Neem gerust even een pauze wanneer je de druk voelt opkomen. Niemand die je dat kwalijk zal nemen.

Hoe ga jij om met prestatiedruk?

Delen:

1 Reactie

  1. 26 oktober 2020 / 16:46

    Dank je wel voor deze waardevolle tips.
    Ze komen geroepen op dit moment, met een veeleisende klant voor wie niets goed genoeg is en dat laat merken door onbeschofte mails en denigrerende taal.
    Ik probeer met niet al te veel uit het lood te laten slaan, ben al 15 jaar bezig met deze job dus hij weet het echt niet beter… maar toch blijft het lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.