Mijn gezondheid – Leven met migraine

3 maart 2021 | Geest & Gezondheid, Persoonlijk | 2 reacties

‘Als we maar gezond zijn’ zeggen ze wel eens in een gesprek onder elkaar. Toch hebben we elk wel een kwaaltje waar we de rest van ons leven mee moeten omgaan. De ene kwaal is de andere niet en ook ik durf al eens mijn kwaal te onderdrukken. Leven met migraine, hoe doe ik het?

Migraine, wat is het juist

Migraine is een hoofdpijnaanval die je krijgt langs 1 dezelfde kant van het hoofd. Niet het kloppende, maar het zinderende in je hoofd is het teken dat je een migraineaanval hebt. Dat voel je meestal al een halfuur op voorhand lichtjes opkomen. Ook heb je twee soorten migraine (met of zonder aura) en is elke persoon anders in het tegengaan van zo’n aanval.

Hoe het bij mij begon

Een tijd terug ondervond ik heel wat stress in mijn leven. In combinatie met mijn toenmalige hormonenpil bleek dat een foute combinatie. Misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn, .. Tientallen huisartsbezoeken later kwam de diagnose die ik al een tijdje zelf had gevonden. Ik had nl menstruatiemigraine omdat die steeds opkwam een dag voor mijn menstruatie begon. Ik maakte een dringende afspraak bij de gynaecoloog en samen keken we voor een betere hormonenpil die de aanvallen konden onderdrukken. De stress in mijn leven kon ik op dat moment helaas geen halt toeroepen, maar ondertussen is dat probleem gelukkig van de baan. Beetje bij beetje werden de aanvallen minder, maar helemaal aanvallenvrij ben ik helaas (nog) niet.

Hoe ga ik er mee om?

Sinds de diagnose voel ik de aanvallen gelukkig tijdig aankomen en neem ik uit voorzorg een Ibuprofen 600mg (voorgeschreven door de huisarts). Wanneer de aanval ’s nachts tijdens mijn slaap opkomt en ik ’s ochtends met een zwaar zinderend hoofd wakker word zit er niets anders op dan een Ibuprofen te nemen en in mijn bed te blijven voor de rest van de dag. Soms duurt een aanval amper 1 dag, maar soms kan ik er ook 3 dagen mee rondlopen mits hulp van het medicijn. Ik vermijd het best sterk zonlicht dan en met een zonnebril rondlopen is absoluut geen overbodige luxe.

Eetgewoonten? Stress?

Migraineaanvallen hebben ook te maken met wat je eetgewoonten zijn, maar ook hier verschillen heel wat mensen in. Bij mij is het bijvoorbeeld zo dat ik op het moment van een aanval niets binnen krijg, maar na afloop kan ik grote honger krijgen en dan liefst nog in vettig eten zoals frietjes van het frietkot of een lekkere sappige hamburger van de Mc Donald’s. Ik doe het dan wel niet omdat ik niet wil dat ik direct weer boven de pot hang en het weer naar af gaat. Ik eet dan wel lekker gezond om mijn maag even rust te gunnen.

Ik weet dat er mensen zijn die veel ergere aanvallen hebben als de mijne en die wens ik alle sterkte toe, want ik weet maar al te goed hoe het voelt. Daarom wou ik dit verhaal ook zo graag met jullie delen omdat ik vind dat er nog te weinig onderzoek naar is en er toch ook een kleine taboe op rust.

Heb jij ooit last van migraine?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
 1. Naomi

  Migraine lijkt me echt zó vreselijk! Ik heb het zelf gelukkig nooit gehad, maar wat ik erover hoor en lees zorgt ervoor dat ik denk dat de pijn heel heftig en allesoverheersend moet zijn.

  Antwoord
  • Evelyne

   Inderdaad, het is iets waar je toch wel serieus van kan afzien. En de ene persoon ervaart het ook anders dan de andere door de verschillende symptomen en ergere pijn. Ik besef dat ik eigenlijk maar de lichte vorm heb en iemand anders nóg meer afziet dan ik..

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs