Ja zeggen terwijl je nee bedoelt – Waarom doen we dat?

1 november 2023 | Geest & Gezondheid | 2 reacties

We hebben allemaal wel eens zo’n moment gehad waarin dit ons overkomt. Voor sommige is het vaak ook veel sneller gezegd dan hun gedachten en overdenkingen kunnen volgen. Een teken van zwakheid? Je verstand eerst laten spreken en dan je hersenen? Zo makkelijk is het namelijk ook niet.

Nee zeggen tegen een ander is Ja zeggen tegen jezelf

By James Altucher

Ons onderbewustzijn

Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je een opdracht die je liever niet deed wel doet omdat je weer eens ja knikt terwijl je nee bedoelde. Het zit hem in het onderbewustzijn van onze gedachten. De bekendste is dat je de ander niet wil teleurstellen en goed wil staan bij die ene persoon. Ook wanneer je te betrokken bent bij een persoon of situatie zal een ja sneller komen dan een nee. Op zich is daar niets verkeerd mee, maar we moeten onszelf toch leren om niet te veel hooi op onze vork te nemen door altijd ja te zeggen.

Assertief zijn

Een opdracht of afspraak weigeren is niet altijd negatief. Het betekent dat je voor jezelf kiest op een positieve manier. Wanneer je de opdracht weigert kan je misschien ook een voorstel doen om die naar later te verplaatsen, zodat je voor beide partijen een compromis hebt. Zolang je maar eerlijk bent tegen jezelf en de ander, want je zal zien dat je meer begrip zal ontvangen bij eerlijkheid dan een leugentje om bestwil (want die komen ook altijd uit)

Nee zeggen heeft ook zijn voordelen

Meestal ben je bang voor het effect wanneer je nee zegt en dat dit gevolgen zal hebben. Of zo denken onze hersenen op dat moment. Daarom vinden wij het moeilijk om nee te zeggen om de gevolgen (die soms minder erg zijn dan we denken of er gewoon niet zijn) niet te moeten dragen en nog meer stress te ervaren. Wij willen schouderklopjes en complimenten ontvangen en als we iets weigeren zou het wel eens kunnen dat we alleen maar boze blikken ontvangen. Nee, we kunnen ook het tegendeel krijgen. Wanneer je altijd ja zegt en nooit nee, dan denken collega’s dat ze jou altijd kunnen vragen om hun projecten af te werken of hun werk overnemen omdat ze denken dat jij er beter in bent. Maar wanneer je nee zegt dan weten ze dat jij te veel werk hebt en ze het zelf moeten doen om jou niet te belasten.

Tips om nee te zeggen: 
-neem het nee zeggen niet persoonlijk
-denk even na voor je antwoord
-oefen tegen je spiegelbeeld met nee zeggen
-realiseer dat nee zeggen dik oké is

Kan jij makkelijk nee zeggen?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

2 Reacties
  1. Naomi

    Phoe, ik heb in de periode voor mijn burn-out zó vaak ja gezegd terwijl het nee moest zijn. Ik ben er dus niet zo goed in. En herkenbaar dat jij dan dus degene bent waar mensen iets aan vragen. Je zegt toch wel ja…

    Antwoord
    • Evelyne

      Niemand is hier echt goed in, we moeten het alleen leren volgens mij..

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

30x tips tegen stress

30x tips tegen stress

Stress is een spanning in je lichaam en geest die opspeelt in bepaalde situaties. Stress kan gezond zijn, maar ook ongezond. In dat geval bestaan er remedies om die onder controle te houden. Hier zijn 30 potientiele tips om je beter te kunnen wapenen tegen stress....

Lees meer