20 redenen waarom jij je lui of moe voelt

29 april 2020 | Geest & Gezondheid | 6 reacties

Voel jij je ook vaak lui of moe? Je bent niet alleen, velen hebben hier last van. Er zijn veel verschillende redenen waarom iemand zich lui of moe kan voelen. Hier zijn 20 mogelijke oorzaken:

  1. Slaapgebrek: Onvoldoende slaap of slechte slaapkwaliteit kan leiden tot vermoeidheid en een gevoel van luiheid.
  2. Stress: Chronische stress kan je energie uitputten en je uitgeput doen voelen.
  3. Slechte voeding: Een dieet met te veel suiker, vet of bewerkte voedingsmiddelen kan leiden tot energiepieken en -dalen.
  4. Dehydratie: Onvoldoende water drinken kan leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan energie.
  5. Gebrek aan lichaamsbeweging: Te weinig beweging kan je moe en futloos doen voelen.
  6. Slechte lichaamshouding: Een slechte houding kan leiden tot spiervermoeidheid en lichamelijke uitputting.
  7. Anemie: IJzertekort kan leiden tot bloedarmoede, wat vermoeidheid veroorzaakt.
  8. Chronische ziekten: Aandoeningen zoals diabetes, hartaandoeningen en schildklierproblemen kunnen vermoeidheid veroorzaken.
  9. Depressie: Gevoelens van verdriet en hopeloosheid kunnen leiden tot een gebrek aan energie en motivatie.
  10. Angststoornissen: Overmatige zorgen en angst kunnen je mentaal en fysiek uitputten.
  11. Te veel cafeïne: Overmatige cafeïne-inname kan je slaap verstoren en tot vermoeidheid leiden.
  12. Medicijnen: Sommige medicijnen hebben vermoeidheid als bijwerking.
  13. Slaapapneu: Een slaapstoornis die je slaap verstoort en je uitgeput doet voelen.
  14. Vitamine- of mineraaltekorten: Tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals vitamine D of B12, kunnen vermoeidheid veroorzaken.
  15. Hormoonschommelingen: Schommelingen in hormonen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatiecyclus of door een schildklieraandoening, kunnen vermoeidheid veroorzaken.
  16. Te veel werk of studeren: Overbelasting door werk of studie kan leiden tot burn-out en vermoeidheid.
  17. Onregelmatige slaapgewoonten: Onregelmatige slaaptijden kunnen je biologische klok verstoren en vermoeidheid veroorzaken.
  18. Alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan je slaap verstoren en tot vermoeidheid leiden.
  19. Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS): Een aandoening gekenmerkt door extreme vermoeidheid die niet verbetert met rust.
  20. Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD): Een type depressie dat meestal in de winter optreedt en vermoeidheid veroorzaakt.

Als je je vaak moe of lui voelt, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen en passende stappen te ondernemen om je welzijn te verbeteren. Het kan nuttig zijn om met een arts of gezondheidsprofessional te praten voor een grondige evaluatie.

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

6 Reacties
  1. Geke

    Ik voel me helaas bijna altijd moe, al zo’n 20 jaar intussen.
    Gelukkig heb ik er sedert een paar jaar wat meer duidelijkheid over (bij een heel fijne dokter geweest die eindelijk eens echte onderzoeken gedaan heeft) maar een echte oplossing is er niet voor. Heb zoveel kleine ‘mankementjes’ (schildklier, tekort aan B12, magnesium, carnitine, mindere longfunctie, hartgeleidingsstoornis,…) die allemaal extra energie kosten. Neem wel supplementen voor de tekorten maar de opname lukt ergens niet goed. Voor de B12 krijg ik wel injecties, dus dat is wel goed om de opnameproblemen te omzeilen.
    Ik zal er mee moeten leren leven, dat gaat wel al iets beter sedert ik bij die dokter geweest ben. Die was vol bewondering dat ik toch nog werk ondanks alles. Dus waar ik mezelf tekort voelde schieten, blijkt dat ik het eigenlijk toch nog niet zo slecht doe.

    Antwoord
    • Evelyne

      Wat naar om te horen dat dit probleem al heel lang bij jou aansleept. Respect dat je desondanks positief blijft en er mee te leven valt.

      Antwoord
  2. Sarah

    Dat laatste puntje kwam bij mij binnen. Zonder lust door het leven gaan, of geen passie hebben, geen motivatie om iets te doen, dat is echt erg. Ik heb daar soms weleens last van moet ik toegeven.

    Antwoord
    • Evelyne

      Is helaas herkenbaar bij velen, zonder dat iedereen dat bij zichzelf wil toegeven.

      Antwoord
  3. Tamara

    Ja, dat lusteloos zijn (zeker nu) is toch wel een dooddoener. In Corona is er ook weinig om naar uit te kijken en weinig motivatie. En rommel in huis… Misschien toch maar een keertje een poging wagen om mijn huis wat schoon te maken 😉

    Antwoord
    • Evelyne

      Ja, de motivatie is voor velen zoek in deze tijd. Wat normaal is, denk ik. En het opruimen, hier gebeurt het ook niet altijd even correct. Er blijft geregeld wat liggen of opgestapeld om even later te doen verdwijnen, terwijl de stapel er ’s anderdaags nog ligt. Mijn tip zou zijn: Beetje bij beetje raakt alles wel opgeruimd

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs

30x tips tegen stress

30x tips tegen stress

Stress is een spanning in je lichaam en geest die opspeelt in bepaalde situaties. Stress kan gezond zijn, maar ook ongezond. In dat geval bestaan er remedies om die onder controle te houden. Hier zijn 30 potientiele tips om je beter te kunnen wapenen tegen stress....

Lees meer