20 redenen waarom jij je lui of moe voelt

29 april 2020 | Geest & Gezondheid | 6 reacties

We kennen het allemaal. Op maandag misschien nog het meest. Je voelt je lui of moe, maar je weet niet waarom. Toch zijn er verschillende redenen waarom jij je zo voelt. Naast de reden is er gelukkig ook een oplossing

1. Te weinig slaap Niet iedereen heeft evenveel uren slaap nodig en toch is het belangrijk dat je je houd aan minstens 8u slaap per nacht.

2. Tekort aan Vitamine B-12 Dit zit in dierlijke producten zoals melk, vlees en eieren.

3. Te kort aan ijzer Ofwel bloedarmoede. Het klinkt erger dan het is. Wat extra vitamine B-12 of een kuur van voedingssuplementen kan hierbij helpen.

4. Te veel suiker We hebben uiteraard suikers nodig, maar moeten hier soms een evenwicht in kunnen vinden.

5. Stress op het werk Dit herkennen we allemaal. Ookal heb je een toffe job, stress zal er onbewust altijd zijn.

6. De lat ligt te hoog Probeer zo weinig mogelijk druk op je schouders te leggen of te willen beter presteren.

7. Te weinig onspanning Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en een evenwicht te vinden tussen werk en ontspanning

8. Onvoldoende beweging Je hoeft hiervoor geen 30 rondjes in het dorp te lopen als je dit niet aan kan. Beweging in huis of eigen tuin kan ook al helpen.

9. Je voelt je niet goed in je vel Dit is een grote oorzaak van het lui en moe voelen. Mentaal moet je ook voor jezelf zorgen

10. Verkeerde ademhaling Dit gebeurt vaak bij stress dat je onbewust verkeerd gaat ademhalen. Je voelt een druk op je borst en hebt moeite om te ademen. Ga hiermee naar een kinesist om je hier door te helpen.

11. Gespannen spieren Ook hier kan een kinesist perfect bij helpen. Niet alleen een massage of warmte, maar ook bepaalde oefeningen kunnen hierbij helpen.

12. Onvoldoende water Ons lichaam heeft zeker dagelijks 2l water per dag nodig. Dus voldoende water drinken is belangrijk.

13. Te veel koffie Koffie drinken kan, maar drink ze met mate

14. Ontbijt overslaan Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, dus sla ze niet over, noch het middagmaal of het avondmaal.

15. Rommel in huis Rommel in huis zorgt voor rommel in je hoofd

16. Schermen voor het slapengaan Doe schermen bewust uit als je in bed kruipt. Het zorgt er immers voor dat je een onrustige slaap tegemoet gaat.

17. Piekeren in je slaap Misschien een oorzaak van het puntje hierboven, maar teveel piekeren in je slaap zorgt voor onrust in je hoofd en onvoldoende slaap ondanks dat je toch meer dan 8u in bed hebt doorgebracht.

18. Geen vast slaapritueel Zorg voor een vast slaapritueel om tijdig te kunnen inslapen. Wie de ene dag vroeg en de andere dag heel laat gaat slapen zal minder snel in slaap raken.

19. Vermijd energiezuigers Soms kunnen bepaalde mensen om je heen energiezuigers zijn en mijd je die best op bepaalde momenten van de dag.

20. Je voelt je lusteloos Zonder lust door het leven gaan is net zoals lui en moe in het leven staan. Zoek de oorzaak en pak het probleem aan.

Voel jij je vaak moe of lui?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

6 Reacties
 1. Geke

  Ik voel me helaas bijna altijd moe, al zo’n 20 jaar intussen.
  Gelukkig heb ik er sedert een paar jaar wat meer duidelijkheid over (bij een heel fijne dokter geweest die eindelijk eens echte onderzoeken gedaan heeft) maar een echte oplossing is er niet voor. Heb zoveel kleine ‘mankementjes’ (schildklier, tekort aan B12, magnesium, carnitine, mindere longfunctie, hartgeleidingsstoornis,…) die allemaal extra energie kosten. Neem wel supplementen voor de tekorten maar de opname lukt ergens niet goed. Voor de B12 krijg ik wel injecties, dus dat is wel goed om de opnameproblemen te omzeilen.
  Ik zal er mee moeten leren leven, dat gaat wel al iets beter sedert ik bij die dokter geweest ben. Die was vol bewondering dat ik toch nog werk ondanks alles. Dus waar ik mezelf tekort voelde schieten, blijkt dat ik het eigenlijk toch nog niet zo slecht doe.

  Antwoord
  • Evelyne

   Wat naar om te horen dat dit probleem al heel lang bij jou aansleept. Respect dat je desondanks positief blijft en er mee te leven valt.

   Antwoord
 2. Sarah

  Dat laatste puntje kwam bij mij binnen. Zonder lust door het leven gaan, of geen passie hebben, geen motivatie om iets te doen, dat is echt erg. Ik heb daar soms weleens last van moet ik toegeven.

  Antwoord
  • Evelyne

   Is helaas herkenbaar bij velen, zonder dat iedereen dat bij zichzelf wil toegeven.

   Antwoord
 3. Tamara

  Ja, dat lusteloos zijn (zeker nu) is toch wel een dooddoener. In Corona is er ook weinig om naar uit te kijken en weinig motivatie. En rommel in huis… Misschien toch maar een keertje een poging wagen om mijn huis wat schoon te maken ūüėČ

  Antwoord
  • Evelyne

   Ja, de motivatie is voor velen zoek in deze tijd. Wat normaal is, denk ik. En het opruimen, hier gebeurt het ook niet altijd even correct. Er blijft geregeld wat liggen of opgestapeld om even later te doen verdwijnen, terwijl de stapel er ’s anderdaags nog ligt. Mijn tip zou zijn: Beetje bij beetje raakt alles wel opgeruimd

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Recente blogs