Expeditie 2021 #3 – Wegen en weer afwegen

Meningen hebben we allemaal, maar hoe ga je er mee om in tijden van werkloosheid en de zoektocht naar iets nieuw/anders. Volg jij je eigen weg of laat je je beïnvloeden door je omgeving. De enige raad die ik je kan geven is: Kies voor jezelf!

Mijn verhaal

Denken en overdenken. Wat moest ik nu? Wou ik echt wel verder op deze manier? Wou ik echt wel verder met het diploma waar ik voor gestudeerd had zo’n 18 jaar geleden? Niet blijven tobben. Maak een keuze! Maar welke dan? Ga ik mijn brood blijven verdienen in een job die geen toekomst bied? ‘Waarom volg je geen opleiding?’ weerklonk het in de omgeving. Ga gewoon een trapje hoger, jij kan dat!

Is mijn job wel de juiste?

Een job is werken in een bepaalde werkkring. Iedere job is anders en de één is niet te vergelijken met de ander. We gaan allemaal uit werken, de één om brood op de plank te brengen, de ander omdat het leuk is. En dat laatste zou steeds zo moeten zijn. Een fijne job helpt ons allemaal doorheen een leven met moetens en kunnens. Wie graag naar het werk gaat, zal de moetens al minder lastig vinden dan wie tegen zijn zin de baan naar het werk moet vinden.

Tip: zoek manieren om je job leuk te maken om het saaie of stresserende te doorbreken

Loopbaancoaching

Via de tewerkstellingsdienst die je helpt bij het vinden van een job kan je beroep doen op een loopbaancoach. Die helpt je zoeken naar een job of opleiding waar jij je goed bij voelt. Zeker wanneer je het even niet meer weet kan dit heel erg handig en nuttig zijn. Ook wanneer je je job graag doet, maar iets mist kan een loopbaancoach nuttig zijn. Het eerste intakegesprek is trouwens gratis en wanneer je beslist om hiermee verder te gaan kan je loopbaancheques aanvragen bij je tewerkstellingsdienst.

Tip: Ik deelde al mijn ervaringen hier en wat ik er van vond

Wegen en weer afwegen

Bij de loopbaancoach heb je veel stof tot nadenken, maar ook nadien. Wat wil ik? Wie ben ik? Kan ik dit wel? De één vind al sneller de juiste weg, maar er zijn er ook die de juiste weg moeilijker vinden door alle hobbels. Ook door het wegen en afwegen word het proces van de juiste weg bewandelen sterker of juist hobbeliger. Weet dat er altijd wel iemand in de buurt is om naast je te lopen en je de juiste richting in helpt.

Tip:Neem pen en papier, schrijf op wat je wil en wat je niet wil doen, maak het hierdoor voor jezelf duidelijker

Let op: bovenstaande is van toepassing in België en kan enige verschillen maken in Nederland

Delen:

6 Reacties

 1. 8 februari 2021 / 12:19

  In Nederland gaat het volgens mij inderdaad ietsje anders, maar ik denk dat het voor iedereen die zo zoekend is naar de juiste baan heel fijn kan zijn als er een loopbaancoach met je mee kan denken.

  • Evelyne
   Auteur
   8 februari 2021 / 12:41

   Ik kan een loopbaancoach alleen maar aanraden. De zoektocht naar wie je bent als persoon als de zoektocht naar een job of een nieuwe weg in je job, het word er allemaal in besproken. Je kan er alleen maar goed bij varen.

 2. 8 februari 2021 / 14:07

  Ik maakte een tijdje geleden ook contact met een loopbaancoach en dat is inderdaad zo’n aanrader! Niet altijd om te veranderen van werk maar gewoon om te weten of je wel goed zit of hoe je het zou kunnen aanpakken om goed te zitten waar je nu zit.

  • Evelyne
   Auteur
   9 februari 2021 / 11:26

   Inderdaad, ook wanneer je niet wil veranderen van job maar er misschien sleet op de job zit (ik zeg maar iets) is een loopbaancoach heel nuttig. Fijn dat je er ook iets aan hebt gehad!

 3. Irene
  28 februari 2021 / 07:00

  Toch ook een kleine extra hier: loopbaancheques kan je alleen aanvragen als je werknemer bent. Als je werkloos bent heb je daar geen recht op maat kan je uiteraard wel begeleiding krijgen van VDAB in het zoeken naar een passende opleiding of job.

  Ik had wat blogs van he gemist. Jammer dat je je werk kwijt bent. Wel positief vind ik dat je je verhaal deelt en zo misschien andere mensen helpt!

  • Evelyne
   Auteur
   28 februari 2021 / 11:41

   Deze tip zet ik er anders ook nog even bij in het artikel, waarvoor dank! Ik weet ondertussen wel veel van het reilen en zeilen, maar nog niet alles, hihi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.