Wat ik leerde van een loopbaancoach

7 september 2020 | Persoonlijk | 4 reacties

Wie zich niet goed voelt op de werkvloer of een totaal andere richting qua job uit wil is een loopbaancoach wel een goede keuze. Ik deed het enkele jaren geleden en pluk er tot op heden nog steeds de vruchten van. Ik geef daarom even mee wat je nu precies leert bij een loopbaancoach.

1.Op zoek naar wie of wat je bent

Dit was allereerst al een moeilijke voor mij. Hier gaat het niet om welke naam je hebt, maar wel om welk persoon je innerlijk bent. Een onzekere negatieveling, een introvert persoon of eerder een zelfzekere extravert? De coach gaat mee op zoek naar de persoon die je bent en vertrekt van daaruit in het verdere proces.

2.Wat is je doel?

Eens je weet wie je bent, kan je een doel beginnen uitbouwen. Vragen zoals ‘Wat wil je worden?’ ‘Waar wil je naartoe in het leven en je job?’ komen hierbij vaak ter sprake. En eens je dat weet kun je hiermee verder. Zo kan het ineens dat je van een bepaalde droom een andere zijweg inslaat om tot dat doel te raken. Of komt er zomaar iets anders op het pad. Je ontdekt het samen met de coach en komt soms tot een zeer verrassend effect.

3.Met vallen en opstaan

Om dat doel te bekomen, moet je soms over hobbelige wegen of ontdek je dat het toch niet dat is wat je zoekt/wil. Soms moet je denkbeeldig enkele stappen terug doen om de juiste keuze te kunnen maken. Of soms blijf je trappelen op dat ene kruispunt waar je even niet weet welke richting je uit kan. Samen met de coach kan je werken aan datgeen je over struikelt.

4.Kijk vooruit (en niet naar het verleden)

‘Wat als het weer verkeerd loopt’ was één van mijn vele uitspraken in de gesprekken. Ik kreeg als antwoord dat ik alles uit het verleden op een blad moest schrijven, krabbelen of tekenen. Wanneer ik dat had gedaan, moest ik dat blad verfrommelen tot een prop en in de open haard/houtkachel gooien. ‘Hop, verbranden er mee!’ riep ze tegen mij. En.. ongelooflijk.. het hielp! Het deed mij beseffen dat het verleden het verleden is en de toekomst nu gebeurt.

Heb jij ooit beroep gedaan op een coach?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

4 Reacties
 1. Annelies

  Ik heb al 2 keer loopbaanbegeleiding gevolgd. De eerste keer was ik heel erg zoekende welke job ik wilde doen na heel wat interimjobs. Die begeleiding was zeker niet slecht, maar ik kan niet zeggen dat ze me echt heel erg vooruit heeft geholpen, het bleef wat te veel op de vlakte.
  De 2e keer had ik al een goeie job maar wrongen er een aantal dingen, ik heb toen een kerntalentenanalyse laten maken en daar heb ik echt super veel aan gehad en heel veel inzichten aan overgehouden.
  Het is dus wel belangrijk om bij de juiste loopbaanbegeleider terecht te komen, maar dat is uiteindelijk zo voor alles coaches.

  Antwoord
  • Evelyne

   Het is inderdaad belangrijk om bij de juiste coach terecht te komen en elk werkt ook op zijn eigen manier. Ik had persoonlijk moeite met het spirituele deel en toen ik dat zei heeft ze die weggelaten uit de sessies.

   Antwoord
 2. Naomi

  Heel fijn om hier meer over te lezen en natuurlijk ook om te lezen dat het jou heeft geholpen. Ik werk nu niet (ziektewet), maar als ik weer kan opstarten in de toekomst, lijkt me dit heel fijn om te krijgen.

  Antwoord
  • Evelyne

   Moet je zeker doen! Ik kan het alleen maar aanraden 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Aanslag Zaventem/Molenbeek: 5 jaar later

Aanslag Zaventem/Molenbeek: 5 jaar later

Normaal schrijf ik niet zo persoonlijk, maar ik wou deze gebeurtenis niet zomaar voorbij laten gaan. Het heeft hoe dan ook een verschrikkelijke indruk op mij nagelaten en die wil ik graag hier delen. Ik weet nog waar ik was, hoe ik mij voelde en wat er allemaal door...

Lees meer
Gouden Momenten bestaat 1 jaar!

Gouden Momenten bestaat 1 jaar!

Hiep hiep hoera! Gouden Momenten is vandaag 1 jaar geworden! Dat moet gevierd worden, dacht ik en daarom stak ik Gouden Momenten met plezier in een nieuw jasje. En samen met jou overloop ik met plezier hoe het eerste levensjaar van Gouden Momenten verliep. Hoe deze...

Lees meer

Recente blogs