Bloggen #2 – Het is niet alleen tekst en foto

Onder de rubriek Bloggen wil ik schrijven over alles die met bloggen te maken heeft. In mijn bijna toch wel 10-jarige carrière (ahum) en verschillende andere blogs heb ik toch al heel veel geleerd en dit wil ik graag hier met jullie delen.

Bloggen gaat niet alleen om teksten schrijven en foto’s uitzoeken. Er word wel eens gedacht dat je dit gewoon doet naast je job en je leven. Correctie, mochten wij bloggers het niet graag doen houden we het ook niet vol. Maar er komt wel meer bij kijken dan alleen een tekstje typen en foto’s plaatsen.

Plug-in

Hierover komt later nog een uitgebreid artikel, maar wie met WordPress werkt kent ongetwijfeld de voordelen van een plug-in. Maar daar kruipt toch wel tijd in. Het is een lastig werkje om uit te zoeken welke plug-in je voor wat nodig hebt en hoe het daarna in zijn werk gaat.

Seo en toestanden

Ook hierover komt nog een uitgebreid artikel, want laat er ons geen doekjes om winden. Seo is en blijft belangrijk in de blogwereld. Toch als je wil dat je artikelen gezien worden op het wereldwijde web. Naast Seo heb je ook nog andere termen die er voor zorgen dat je gezien word met je blog. Want dat is uiteraard belangrijk als je begint met bloggen. Je schrijft namelijk op het wereldwijde web, dus zal je ongetwijfeld gevonden en gelezen worden door de rest van de wereld (of misschien wel door de stille dichtste lezer?)

Lay-out en opmaak

Niet iedereen besteed hier evenveel tijd in en misschien is dit ook wel een klein beetje een vrouwending om dé perfecte lay-out voor je blog te hebben. Zelf ben ik fan van de magazine-stijl en heb ik dit hier proberen te evenaren. Ook het lettertype kan mij enorm bekoren of helemaal niet wanneer ik een blog lees. Naast de foto vind ik dit voor mezelf toch wel een belangrijk iets.

Nevenactiviteiten

Eens je de teksten hebt uitgeschreven en de correcte foto’s hebt uitgezocht moet je nog beginnen met het bekend maken van je blog of artikel. Dit kan via social media-kanalen, maar ook via nieuwsbrieven die je uitstuurt. Ook daar heb je weer lezers voor nodig en moet je tijd nemen om die te kunnen winnen op je blog.

Besteed jij veel tijd aan je blog?

Delen:

20 Reacties

 1. 6 juli 2020 / 07:52

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik in al die dingen heel weinig tijd steek.
  Ik schrijf wanneer het me uitkomt, kies er soms een foto bij en dat is het zowat. Ik hou me niet bezig met SEO, heb gewoon een WordPress.com site zonder al te veel plugins, heb een standaard layout en maak niet actief veel reclame voor mijn blog. Ik heb dan ook maar een beperkt publiek, maar dat vind ik ok.
  Het hangt er allemaal maar van af wat je wil bereiken. Ik wou vooral een plekje waar ik dingen van me af kan schrijven en het is fijn dat mensen veel dingen herkenbaar vinden.
  Maar als je mensen wil inspireren en tips geven zoals jij doet, dat je graag veel mensen hebt die mee lezen. En dan steek je er natuurlijk ook meer tijd in.

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:06

   Het is inderdaad te zien hoe groot je het publiek wil laten overkomen op je blog. Dit alles hangt af van hoe je met je blog omgaat.

 2. 6 juli 2020 / 08:51

  Ik sluit me aan bij wat Annelies zegt, veel hangt af van het doel dat je voor ogen hebt met je site.
  Zelf heb ik een aantal blogs. Die over mijn Day Zero Project en die over mijn creatieve hobby’s hou ik gewoon lekker kleinschalig. Vooral om wat te kunnen bijhouden voor mezelf (maar altijd leuk natuurlijk als iemand het leest en reageert), en voor de hobbysite om mee te doen met challenges ook.
  Ik heb nog een derde blog, over onze tuin en daar zou ik wel meer mee willen doen omdat het ook wat aansluit bij mijn werk als tuinontwerper. Maar zoals je zegt, er komt zoveel bij kijken en dat kost best veel tijd. Hopelijk kan ik in mijn vakantie er wat vooruitgang mee boeken.

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:08

   Inderdaad, veel hangt af met welk publiek je wil bereiken. En dat is ok. Net zoals het ok is om meerdere blogs te hebben en steeds een ander onderwerp. Er komt inderdaad heel wat bij kijken, maar iedereen vult die tijd en behoefte zoals die zelf wil 🙂

 3. 6 juli 2020 / 09:30

  Ik vind dat een moeilijk evenwicht om dit te doen, ofnee om er zoveel tijd in te moeten stoppen rond SEO en reclame maken. Meestal laat ik het dan ook voor wat het is. Maar in feite moet ik er mij eens in verdiepen;

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:11

   Er zijn nog bloggers die worstelen met het SEO-gebeuren en dat is helemaal niet erg. Ik leer ook nog elke dag bij 😉

 4. 6 juli 2020 / 09:36

  Phoe, ja, het is echt wel meer dan ‘even snel een stukje schrijven en een foto erbij’. SEO houd ik soms rekening mee, maar lang niet altijd. Het is toch vooral een hobby van me. Ik probeer er wel altijd voor te zorgen dat alles er netjes uitziet en dat soort dingen. En ja, ik vind een fijne lay-out ook belangrijk. Die van mezelf is niet helemaal hoe ik het hebben wilde, maar het is voor nu oké. Ergens eind van het jaar verzin ik wel weer iets anders;).

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:22

   Bloggen is voor velen inderdaad een hobby. Ook voor mij 🙂

 5. 6 juli 2020 / 10:56

  Op dat vlak bekijk ik mijn blog veel meer als een hobby denk ik. Ik doe altijd gewoon wat ik leuk vind. En natuurlijk is het dan mooi meegenomen wanneer ik er extra bezoekers en reacties voor terugkrijg. Maar ik ga niet per sé tijd en moeite steken in dingen die ik niet leuk vind rondom bloggen, puur om mijn bezoekersaantal omhoog te zien gaan. Voor mij moet het echt gewoon plezierig blijven. Ik vind het wel altijd knap als bloggers zich daar wél volledig op kunnen storten. Je moet het natuurlijk maar doen, éh. Want zoals je hier zegt… bloggen gaat zeker niet alleen om teksten schrijven en foto’s uitzoeken.

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:23

   Uiteraard moet je blijven doen wat je leuk vind 😉 Ieder maakt uit voor zichzelf wat hij/zij belangrijk vind 😉

 6. 6 juli 2020 / 12:54

  Inderdaad, er komt meer bij denken dan de meeste mensen denken. Ik vind het overigens wel grappig als ik een opmerking krijg over dat ik onwijs vroeg wakker ben, want mijn artikelen verschijnen om 6 uur (ook op Facebook). Maar ja, dat gaat natuurlijk allemaal automatisch, haha.
  Ik kan ook echt onwijs lang kloten met mijn thema, of de css hiervan. Als ik iets in mijn hoofd heb moet het ook zo.

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:27

   Haha, vroege vogel! Ja, hier komen ze om 6u30 online, dus ik ben ook wel bij de vroege vogels, haha.

 7. 6 juli 2020 / 16:47

  Ik stop totaal geen tijd in SEO. Geen zin om het uit te zoeken en ik wil me er ook gewoon niet mee bezig houden. Ik streef ook niet naar meer en meer bezoekers dus dan lijkt het me ook niet zo nuttig. Ik wil ook vooral een plek waar ik mijn ei kwijt kan en dat kan dus mission accomplished 😀

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:31

   Dat is helemaal goed Irene 😉 Niet iedereen is geïnteresseerd in het reilen en zeilen naast het teksten schrijven en foto’s uitzoeken.

 8. 7 juli 2020 / 10:46

  Ik hou me dus helemaal niet zo bezig met SEO en statistieken. Hierdoor loop ik ook zeker wat toffe samenwerkingen mis, maar dat is dan maar zo. Ik blog nog steeds voor mijn plezier en haal er zelfs na zoveel jaar nog steeds voldoening uit. Maar dat er bij bloggen meer bij komt kijken dan wordt gedacht is helemaal waar.

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:32

   Dat is het belangrijkste, bloggen voor je plezier.

 9. 9 juli 2020 / 16:13

  Ik herken mij erg in de punten die je benoemt. SEO is iets wat mij ook best wel interesseert.

  • Evelyne
   Auteur
   9 juli 2020 / 19:49

   Blij dat te lezen 😉 Dan moet je zeker blijven volgen 😉

 10. 13 juli 2020 / 18:28

  Ik ben er van overtuigd dat als je er meer tijd insteekt je er ook meer uit krijgt. Dus ja ik besteed tijd aan mijn blog, daar staat wel tegenover dat volgers die het ondanks mijn reacties opeens af laten weten ook niet mee rop mijn prioriteitenlijstje staan. Ik schrijf blogs, maak foto’s bij het onderwerp bij de blogpost en probeer diverse onderwerpen te gebruiken. Wel binnen een bepaalde grenzen uiteraard. Seo ben ik wat los gaan laten, ik heb niet zoveel aan mensen die googelen en vervolgens op mijn blog komen door één van mijn foto’s. Ook heb ik de sociale media aan de kant geschoven dat kost meer tijd dan ik er plezier aan heb. Ik kreeg vooral aanbiedingen voor samenwerkingen van producten die werkelijk niets met mijn blog te maken hebben.

  • Evelyne
   Auteur
   18 juli 2020 / 14:46

   Ja, zo is dat. Hoe meer tijd je in je blog steekt hoe meer je er uit krijgt. En ieder maakt voor zichzelf uit wat hij/zij als blogger belangrijk vind in het bloggen zelf. Wat jammer dat je geen plezier beleefde aan het gebruiken van social media. Het is niet leuk om samenwerkingen aan te gaan die niets met je blog te maken hebben en daar heb je volledig gelijk in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.