Hoe een vriendschapsband groeit of verwaterd

15 juni 2020 | Feel Good, Positiviteit | 6 reacties

Het was een gespreksonderwerp op restaurant die mij tot dit artikel aanzette. Terwijl een hele gedachtegang zich een weg baande door mijn hersenpan tikte ik er hier lustig op los. Het werd een mix van eigen ervaring en feiten die zich mettertijd voordoen.

Schooltijd

Tijdens je schooltijd maak je heel wat vrienden (de één al meer dan de ander) waardoor er soms vriendschappen voor het leven ontstaan. Hoe speelser je er als kleuter en bijna tiener mee omgaat, hoe groter de vriendschap word. Je kan immers niet voorkomen dat je ruzie krijgt of je bij het voorgoed sluiten van de schoolpoort en het openen van een nieuwe schoolpoort de vriendschap verwaterd. Maar dan loop je elkaar ooit eens weer tegen het lijf en kun je twee dingen doen. Of je laat het verleden achter je en bouwt een nieuwe vriendschap op of je laat die vriendschap voor wat het is en wandelt de andere kant uit. Dit alles hangt uiteraard af van hoe de situatie toen en nu is. Mensen veranderen, alsook vriendschappen.

Tieners vs volwassen

Vele vriendschappen gaan kapot wanneer de ene vriendin een vriendje heeft of op zoek is naar de liefde. Het mooie zou zijn dat vriendschap voor eeuwig is en je ondanks de liefde voor iemand anders toch bevriend kunt blijven. Maar dat is helaas niet altijd het geval. Bij het ouder worden komt het volwassen worden en ga je beiden ook uit werken. Je doet nog je best om vaak dingen samen te doen, maar hoe later in het leven hoe serieuzer het word met die ene liefde en voor je het weet zijn ze getrouwd en hebben ze kinderen.

Huisje boompje (kindje)

Ik maakte het zelf mee.. Van het moment dat het serieus werd tussen twee geliefden en 1 van hen mijn vriendin was verwaterde het contact. Het is logisch dat je meer tijd met je geliefde wil doorbrengen dan met je vriendin. Maar hoe verder in het liefdesstadium hoe meer de vriendschap verwaterde. Andere afspraaktijden, andere afspraakplaatsen, .. en voor je het weet hoor of zie je niemand meer. Toch blijf ik persoonlijk het positieve van de zaak zien. De vriendschap was mooi, maar tijden veranderen..

Hoe ga jij om met vriendschappen die ooit verwateren om welke reden ook?

over Evelyne

Ik schrijf voor wie nood heeft aan positiviteit in het leven of gewoon even lekker wat fijne feel good wil opsnuiven.

Wat vind jij?

6 Reacties
 1. Ilona Wielinga

  Door mijn depressie en bijkomende opnames en diagnoses is er een hoop veranderd in mijn leven de afgelopen jaren. En niet alleen mijn leven maar ook ik veranderden. En anderen natuurlijk ook. Ik merk dat er daardoor vriendschappen zijn verwaterd, maar er zijn ook mooie, nieuwe vriendschappen voor in de plaats gekomen. We veranderen allemaal en uit elkaar groeien hoort daar (helaas) bij, maar ondanks dat kijk ik met veel plezier terug op de fijne tijden die we hebben gehad.

  Antwoord
  • Evelyne

   Wat jammer dat je al enkele verwaterde vriendschappen hebt gehad, maar goed dat je er positief bij blijft.

   Antwoord
 2. Tamara

  Vriendschap is sowieso iets waar je aan moet werken. Ik betrap er mezelf ook op dat ik er soms wel echt meer moeite moet in stoppen, en dat probeer ik dan ook. Want die vriendschappen zijn het op zich wel waard.

  Antwoord
  • Evelyne

   Uiteraard! Werken aan een vriendschap moet je altijd.

   Antwoord
 3. Irene

  Ik heb er niet zo’n moeite mee als vriendschappen verwateren. Zo gaat het nu eenmaal. Je kan er inderdaad beter het positieve van in zien (dat het een fijne vriendschap was bijvoorbeeld) dan er krampachtig aan proberen vasthouden.

  Zoals Tamara zegt moet je er inderdaad zelf ook wat moeite in stoppen maar ik denk dat je vaak ook vanzelf een soort van ‘ritme’ vindt wat werkt. Ik heb vriendinnen die ik bijvoorbeeld maar 2 of 3 keer per jaar zie en dat werkt voor ons.

  Antwoord
  • Evelyne

   Er moet altijd aan een vriendschap gewerkt worden en je hebt ook een punt. Je moet er ook het positieve in zien als een vriendschap is verwaterd of geëindigd.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer leuks

Zomer-9 plaatsen om te zien: Antwerpen

Zomer-9 plaatsen om te zien: Antwerpen

De provincie Antwerpen in België biedt een rijke mix van cultuur, geschiedenis, en moderne attracties. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden: Antwerpen (stad): Grote Markt: Omringd door historische gebouwen, waaronder het stadhuis en...

Lees meer
Zomer-8 plaatsen om te zien: Oost-Vlaanderen

Zomer-8 plaatsen om te zien: Oost-Vlaanderen

Wie zomer zegt, zegt vakantie. Een rondreis in eigen land, met een stop in elke provincie met de mooiste plaatsjes. Oost-Vlaanderen, een provincie in België, biedt een scala aan toeristische attracties, van historische steden tot schilderachtige natuurgebieden. Hier...

Lees meer
Zomer-8 plaatsen om te zien: West-Vlaanderen

Zomer-8 plaatsen om te zien: West-Vlaanderen

Wie zomer zegt, zegt vakantie. Een rondreis in eigen land, met een stop in elke provincie met de mooiste plaatsjes. West-Vlaanderen, een provincie in België, heeft een rijke mix van cultuur, geschiedenis en natuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische...

Lees meer

Recente blogs

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Zomer-10 plaatsen om te zien: Limburg

Limburg, een provincie in het oosten van België, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische steden en culturele bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toeristische attracties in Limburg: Hasselt: Japanse Tuin: De grootste Japanse tuin in...

Lees meer