Expeditie 2021 – Wat, hoe en waarom

Wanneer een arbeidsovereenkomst eindigt met of zonder wederzijdse toestemming. Het overkomt ieder van ons wel eens in gelijk welke situatie. Maar wat er na? Hoe moet het verder? Ik neem je graag mee in mijn eigen project dat de naam Expeditie 2021 kreeg..

Mijn verhaal

Het was weer zover. Voor de tweede keer in twee jaar tijd eindigde mijn contract zonder verlenging bij te krijgen. ‘Wat nu?’ was het eerste wat door mijn hoofd schoot. Collega’s kwamen mij vragen wat ik nu zou doen, maar ik wist het zelf amper. ‘Solliciteren, een opleiding zoeken, zeker?’ antwoordde ik geheel onzeker. Eigenlijk was ik helemaal niet klaar om opnieuw te solliciteren. ‘Wat als het weer maar voor een paar maanden is?’ ‘En een opleiding? Hoe werkt dat dan?’ Miljoenen vragen in mijn hoofd, die ik binnen een bepaalde tijd moest zien te beantwoorden. Ik had alleen tijd nodig om te verwerken dat ik weer maar eens zonder werk zat. Tijd om te beseffen dat het misschien wel eens tijd was om iets anders te doen.

Alles oké?

Daar zit je dan, zonder contract in je handen. Onderschat de mentale impact op dit moment zeker niet, ook al heb je het contract zelf beëindigd of zijn er andere dingen mee gemoeid. Ook wanneer je uitkeek naar dit moment en je afscheid neemt van je job om een nieuwe uitdaging aan te gaan kan het mentaal even pikken.

Tip: Laat het allemaal even bezinken met een glas wijn in de hand. Neem desnoods een vriendin in vertrouwen over je gevoelens, wat je beter helpt bij het verwerken er van

De eerste stap

Wanneer je mentaal klaar bent, kan je beginnen met de volgende stap. Nu je werkloos bent is het belangrijk dat je allereerst je inschrijft bij de tewerkstellingsdienst die je begeleid bij het vinden van een job of opleiding. Dit moet je eigenlijk al snel doen om niet in de problemen te raken. Dus grijp de koe bij de hoorns en schrijf je in. De rest volgt later vanzelf. Dit kan trouwens perfect online en hoef je helemaal je luie zetel niet voor uit 😉

Tip: Weet je even niet hoe het moet? Bel de VDAB op hun gratis nummer en zij helpen je heel graag verder

Geef de papierwinkel uit handen

De volgende stap is een gesprek inplannen bij de vakvereniging waar je al dan niet bij aangesloten bent. Zij zullen namelijk de financiële en de nodige papierwinkel voor je regelen. Ook je C4 die je aangetekend thuis ontvangt word door hen verwerkt. Alleen je handtekening en de rest gebeurt vanzelf. Ook wanneer je recht hebt op een werkloosheidsuitkering word dit door hen geregeld en jij zorgt er alleen voor dat je stempelkaart correct word ingevuld. Daar heb je dan ook weer verschillen in, maar dat leggen zij je dan wel uit.

Tip: Informeer voldoende over je huidige werkloosheidsuitkering en wat wel en niet kan op dit ogenblik

Let op: bovenstaande is van toepassing in België en kan enige verschillen maken in Nederland

Delen:

3 Reacties

 1. 25 januari 2021 / 16:15

  Wat balen dit! Ik hoop dat de expeditie je iets heel moois gaat brengen, maar ook dat er snel weer rust in je hoofd komt. Sterkte.

 2. Irene
  28 februari 2021 / 06:54

  Kleine extra: je bent verplicht om je in te schrijven bij VDAB als je een werkloosheidsuitkering wil aanvragen. Je hebt het inschrijvingsbewijd van VDAB nodig om bij je vakbond of bij de hulpkas (als je niet bij een vakbond bent aangesloten) je werkloosheidsuitkering aan te vragen.

  • Evelyne
   Auteur
   28 februari 2021 / 11:40

   Bedankt voor de uitleg 😉 Ik zet het er anders nog even bij in dit artikel 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.