Expeditie 2021 #7 – Het motivatiegesprek

Een opleiding volgen doe je met een doel. En dat doel is om er na je opleiding mee aan het werk te gaan. Klinkt simpel, maar dat is het niet. Om te voorkomen dat je zomaar een opleiding gaat volgen om er dan niets mee te doen word je aan heel wat testen onderworpen. Volg gerust even mee.

Mijn verhaal

Eens mijn mentale welzijn beter was en ik de beslissing had gemaakt om een opleiding te gaan volgen wist ik ook snel wat ik exact wou doen. Daardoor ging het proces in een soort van versnelling en maakte ik een afspraak met mijn contactpersoon bij de tewerkstellingsdienst. Na een korte babbel waren er niet veel woorden nodig om te weten welke richting ik uit wou en hielp ze mij het proces naar de opleiding te starten. Want alvorens je kan starten moet je eerst nog aan enkele voorwaarden voldoen en enkele taken volbrengen.

Hoe vraag je je opleiding aan?

Wie een opleiding wil volgen via zijn tewerkstellingsdienst moet ten eerste als werkzoekende ingeschreven zijn en dus werkloos zijn. Daarna kan je je opleiding via de site aanvragen (eerlijk, ik liet het mijn contactpersoon doen omdat ik dan zou weten dat het goed gedaan werd 😉 ) en ontvang je een aanvraag tot je opleiding in je mailbox.

Tip: Volg je hart bij het kiezen van een opleiding

Het infomoment

In de aanvraagmail vind je de datum van het infomoment die je moet volgen. Dat infomoment verteld je wat de opleiding én job inhoud en eveneens word je ingelicht over de financiële situatie. Zo is het dat je tewerkstellingsinstelling heel wat kosten (opleiding, vervoerskosten,..) op zich neemt mits je je houd aan de voorwaarden (werkloos zijn en ingeschreven zijn)

Tip: Schrijf je vragen op en stel ze tijdens het infomoment

Het motivatiegesprek

Na het infomoment ontvang je een zelfinschatting in je mailbox (of op papier, maar door het online gebeuren moet alles via mail gaan op dit moment). Dat zijn vragen die je laten inschatten waar je al dan niet goed in bent. Zo is een vraag, wat je wel of niet wil doen in de job en waarom. Wanneer je de zelfinschatting hebt ingevuld, volgt een datum voor een motivatiegesprek om te kijken hoe gemotiveerd je bent en of er beperkingen zijn in het volgen van de opleiding (denk aan voldoende Nederlands spreken, rijbewijs hebben, weten wat de job echt inhoud, ..). Wanneer je een positief gesprek hebt gehad mag je eigenlijk beginnen met de opleiding en jawel, ik mag! 😉

Tip: Wees niet nerveus, maar beantwoord de vragen zo correct mogelijk

Let op: bovenstaande is van toepassing in België en kan enige verschillen maken in Nederland

Delen:

2 Reacties

 1. 8 maart 2021 / 10:08

  Gaaf dat je mag starten! Ik vind het allemaal heel goed georganiseerd klinken en dat is fijn.

  • Evelyne
   Auteur
   8 maart 2021 / 13:52

   Dank je! Ja, ik ben eveneens blij dat ik mag starten 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.