Expeditie 2021 #6 – Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om te netwerken en extra ervaring op te doen. Niets dan voordelen dus. Maar hoe zit dat dan met uitkeringen en word je dan ook betaald voor dat vrijwilligerswerk? En wat mag je dan wel of niet?

Mijn verhaal

Ik opende op een dag mijn laptop toen er opeens verscheen: ‘wij zoeken vrijwilligers’. Ik wou dat wel graag doen omdat het soort vrijwilligerswerk in de lijn lag van wat ik al mijn gehele leven doe en omdat ik toch iets om handen wou hebben nu ik werkloos thuis zat. Toch zat ik met de vraag of dit wel mocht en belde ik mijn vakvereniging waar ik bij aangesloten was. Ze legden mij uit dat dit zeker mag en ik er alleen moest voor zorgen dat ik correct mijn papieren en stempelkaart invulde.

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is iemand die uit vrije wil een dienst verleent buiten zijn vast dienstverband. Normaal word je niet betaald voor deze dienstverlening, maar kan er wel een hele kleine vergoeding tegenover staan. Hangt af van dienst tot dienst en van werk tot werk.

Tip: Kies zorgvuldig waar je vrijwilligerswerk kan en wil doen

Wat mag wel of niet?

Er is een verschil bij het soort vrijwilligerswerk je doet en het soort uitkering je krijgt. Kom je bv pas van school of zit je in een beroepsinschakelingstijd (wachttijd) dan mag je vrijwilligerswerk doen op voorwaarde dat je blijft zoeken naar werk en ingaat op werkaanbiedingen. In dit geval hoef je geen toestemming te vragen aan de tewerkstellingsdienst of rijksdienst voor arbeidsvoorziening.

Ben je werkloos en ontvang je een werkloosheidsuitkering dan moet je een aanvraag indienen bij de rijksdienst voor arbeidsvoorziening (dit kan je via je vakvereniging of werkloosheidsinstelling). Dan bepalen zij of je al dan niet het vrijwilligerswerk mag doen. Het hangt allemaal af van welke dienst je vrijwilligerswerk voor doet en of je er een minimumloon voor ontvangt.

Tip: Informeer goed bij je vakvereniging of werkloosheidsinstelling, zij begeleiden jou hier in

Let op: bovenstaande is van toepassing in België en kan enige verschillen maken in Nederland

Delen:

2 Reacties

 1. 1 maart 2021 / 15:54

  Fijn dat je vrijwilligerswerk hebt gevonden dat bij jou past. Ik vind het fijne van vrijwilligerswerk dat het ook net wat laagdrempeliger is.

  • Evelyne
   Auteur
   1 maart 2021 / 19:17

   Ja, daar heb je gelijk in. Vrijwilligerswerk is soms de meest leuke jobs die je in een gewone job soms niet kan doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.