Expeditie 2021 #5 – Ik wil een opleiding volgen

Nadenken over de toekomst is belangrijk. Zeker wanneer je werkloos bent en je ofwel een andere richting uit wil qua job of gewoon hogerop wil. Er kunnen ook nog heel wat andere redenen zijn waarom je voor een opleiding kiest.

Mijn verhaal

Na lang denken en overdenken was ik er opeens van overtuigd. Ik wou een opleiding volgen. Ik was het beu dat de job die ik deed in navolging van mijn middelbaar diploma een eigen leven leidde en het totaal niet meer was waar ik voor gestudeerd had. Ik heb nochtans de job steeds met heel veel liefde gedaan, maar anderzijds was het ook tijd om een stapje hoger te gaan en mezelf ook wat meer zekerheid naar de toekomst toe te geven.

Opleiding?

De tewerkstellingsdienst die je begeleid in het werk zoeken begeleid je eveneens in het zoeken naar een gepaste opleiding. Een opleiding die je in het leven nieuwe kansen geeft om een job te vinden en te houden. Kortom, het bied je meer werkzekerheid. Alleen maar positief zou ik zeggen 😉

Tip: Denk goed na over welke opleiding je wil volgen als in: ‘waar wil ik het liefst werken’

Begeleiding

Een opleiding kies je niet zomaar. Denk er allereerst goed over na wat je exact wil doen en bespreek de voor- en nadelen ook even met de contactpersoon van je tewerkstellingsdienst. Er zijn namelijk enkele voorwaarden aan verbonden die niet voor iedereen haalbaar zijn. Doch de tewerkstellingsdienst er alles aan doet om je hier in te begeleiden.

Tip: Laat je goed begeleiden en niet leiden door je omgeving

Wat kies je?

De keuzestress om te kiezen voor een opleiding hangt ook een beetje af in welke sector je al tewerkgesteld bent of welk middelbaar diploma je hebt. Ook zijn er heel wat knelpuntberoepen waar je voor kunt kiezen en waar de tewerkstellingsdienst je van begin tot eind bij begeleid. Zo zijn er heel wat kosten die de tewerkstellingsdienst op zich neemt op voorwaarde dat jij volledig werkloos bent en nergens anders tewerkgesteld bent.

Tip: Volg vooral je gevoel en hart bij de keuze die je maakt

De procedure

Na het kiezen van de opleiding is het nog niet zeker dat je er aan kan deelnemen. Eerst volgt een soort infomoment over wat de opleiding/job inhoud. Daarna vul je een vragenlijst in waarin je je zelf inschat en op basis daarvan word een motivatiegesprek ingepland die bepaalt of je al dan niet mag/kan deelnemen aan de opleiding.

Tip: Maak je niet druk om de verschillende gesprekken, het is een procedure om je te helpen

Let op: bovenstaande is van toepassing in België en kan enige verschillen maken in Nederland

Delen:

4 Reacties

 1. 22 februari 2021 / 10:36

  Ik vind (het nadenken over) een opleiding altijd een goed idee. Als je werkloos bent, sta je een beetje op een keerpunt van je carrière. Als je er dan iets wil aan veranderen, is het eigenlijk het uitgelezen moment. En we zijn nog jong, moeten minimum nog 30 jaar werken ofzoiets. Dus kunnen we er maar beter goed over nadenken.

  • Evelyne
   Auteur
   22 februari 2021 / 13:18

   Inderdaad, zo is het. Bijleren is nooit verkeerd en het geeft je nieuwe kansen om nieuwe dingen te gaan doen. Sommige gaan hierdoor ook een totaal een andere richting uit en dat is ook dik oké. Zolang je zelf achter de beslissing staat vind ik het alleen maar leuk dat mensen deze sprong maken. En deze keer maak ik een sprong (al is het niet in iets anders, maar in iets hogers 😉 )

 2. 22 februari 2021 / 15:53

  Zeker als je tijdelijk niet werkt, is een opleiding een heel goed idee. Je kunt dan kijken of je iets kunt vinden wat (nog) beter bij je past. Ik ben benieuwd wat deze stap jou gaat brengen.

  • Evelyne
   Auteur
   23 februari 2021 / 15:08

   Inderdaad, zo is dat. Een opleiding kan je alleen maar windeieren leggen 😉 En voor mij is dit nu de perfect timing 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.