Expeditie 2021 #4 – Het eerste gesprek

Als werkloze ingeschreven zijn betekent eigenlijk dat je naar werk moet zoeken. Toch moet je rekening houden met de mentale toestand en tegelijkertijd word er van jouw verwacht dat je een job vind in de grote openbare vacaturewereld. Hoe doen we dat nu?

Mijn verhaal

Ik heb me ondertussen al een maand geleden als werkloze ingeschreven bij de tewerkstellingsdienst. Langzaam kwam ik er mentaal weer bovenop, maar actief zoeken naar werk was me nog een brug te ver. Ik had dit alles al eens meegemaakt en het was niet eens lang geleden. Toch kreeg ik voorzichtig een melding van de tewerkstellingsdienst in mijn mailbox. Samen met een hele tekst werd ook een vacature van op hun website meegestuurd. Een vacature die eigenlijk totaal niet in de marge van mijn diploma lag. Ik mailde terug dat mijn middelbaar diploma iets helemaal anders was dan wat in de vacature stond en ik niet onbeleefd wou zijn om deze vacature niet te aanvaarden. Want in kleine letters stond er in de slogan: ‘Als je deze afspraken niet nakomt, dan kan dit gevolgen hebben.’ Voor mij een soort van dreigement, maar het is wellicht niet zo bedoelt voor wie altijd de letters van de wet volgt. Dus.. ik mailde. Gelukkig kreeg ik een vriendelijke mail terug en werd er afgesproken om een soort van intakegesprek te houden. Normaal moest dit via telefoon, maar ik wil dit liever in levende lijve en dus werd er een datum geprikt.

Opdrachten vervullen

Wie als werkloze is ingeschreven krijgt van de tewerkstellingsdienst enkele opdrachten die tegen een bepaalde tijd moeten volbracht zijn. Dit is om jou als werkloze te helpen naar het vinden van een nieuwe job. Via Mijn Loopbaan kun je die makkelijk terugvinden. Zo is één van die opdrachten: Stel een goed Curriculum Vitae op. Wanneer je die opdracht vervult hebt kan je dit afvinken. Zo bewaar je ook een overzicht van wat je wel of niet gedaan hebt.

Tip: Pas je curriculum vitae zo snel mogelijk aan, dat bespaart alleen maar tijd later bij het solliciteren

Vacatures beantwoorden

Op de website van je tewerkstellingsdienst vind je makkelijk de hele online weg terug. Ook hoe je moet zoeken en reageren op vacatures. Een zoekmachine helpt je zoeken naar de geschikte job in de stad die jij maar wil. Ook kan je invullen in hoever de job van huis mag zijn en kan je hier ook nog eens in filteren. Het antwoorden of solliciteren op de vacature is dan ook weer heel simpel. Onderaan vind je de gegevens van het bedrijf of instelling en kan je hier per mail of per brief een sollicitatiebrief met Curriculum Vitae naar sturen. Soms kan je zelfs een soort contactberichtje nalaten en is er een optie om je sollicitatiebrief in mee te sturen.

Tip: Antwoord alleen op vacatures die je echt aanspreken en die het dichtst aansluiten bij je opleiding

Geef de moed niet op

Solliciteren verloopt niet voor iedereen van een leien dakje en niet iedereen heeft geluk om met een vingerknip een job in handen te krijgen. Solliciteren is soms ook een beetje geluk hebben, maar eveneens is het een les om beter te doen op je volgende gesprek. Geef vooral de moed niet op bij de zoveelste teleurstelling en zoek hulp in het solliciteren als je dat nodig hebt. Je kan dit via je tewerkstellingsdienst, maar eveneens kan een coach je hierbij helpen.

Tip: Wees gewoon jezelf op een sollicitatiegesprek om te vermijden dat je ooit toch door de mand zou vallen

Let op: bovenstaande is van toepassing in België en kan enige verschillen maken in Nederland

Delen:

6 Reacties

 1. 15 februari 2021 / 13:04

  Die vacatures die je automatisch in je mailbox krijgt als werkzoekenden kunnen wel eens vacatures zijn die jou totaal niet liggen. Je bent dan ook niet verplicht om in te gaan op deze vacatures (gelukkig maar). Mijn vorige job was het nalezen van cv’s en/of brieven bij de tewerkstellingsdienst, misschien ook wel een opdracht die je hebt moeten/kunnen doen.

  • Evelyne
   Auteur
   15 februari 2021 / 22:53

   Ja, inderdaad. Er komen heel wat vacatures in de mailbox terecht die niet tot jou behoren, maar je kan dat wel aanpassen. Lijkt mij een leuke, maar vermoeiende job om elke dag cv’s en brieven bij de tewerkstellingsdienst te lezen. Ikzelf heb dit nog niet moeten doen.

 2. 15 februari 2021 / 17:11

  Zo’n zin onderaan een mail zou op mij ook ‘dreigend’ overkomen. Gelukkig kon je er gewoon open over in gesprek. Ik hoop dat je zoektocht je uiteindelijk een prachtige baan gaat opleveren, die heel goed bij je past.

  • Evelyne
   Auteur
   15 februari 2021 / 23:14

   Ja, ik vond dat openheid en eerlijkheid hier wel op zijn plaats was. Ik heb dan ook geleerd om niet zomaar iets aan te nemen 😉

 3. 16 februari 2021 / 16:05

  O ja, zo herkenbaar van vroeger, die vacatures die echt niet aansluiten bij je opleding of werkervaring.
  De meest frapante die ik eens gekregen had, was een job als rattenvanger… en je hoefde zelfs niet je middelbaar afgewerkt te hebben. Maar door die zin onderaan – inderdaad, ik durfde ook niet anders dan er iets mee doen – heb ik toch gereageerd. En dan kreeg ik een mail terug dat mijn studieniveau toch hoger lag en waarom etc…

  Hopelijk krijg je binnenkort beter passende jobaanbiedingen!
  En uiteraard heel veel succes met het gesprek.

  • Evelyne
   Auteur
   16 februari 2021 / 17:55

   Inderdaad, je wil natuurlijk een job die bij past en dat begrijpen ze wel eens je het uitlegt. Als ik 1 iets geleerd heb is het wel dat je moet kiezen voor een job die het best bij je past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.