Expeditie 2021 #2 – Mentale gezondheid en werkloosheid

Als het nu plots gebeurt of je er op voorbereid bent, onderschat nooit de mentale impact wanneer je zonder werk valt. Ook al heb je het geluk om snel terug aan het werk te zijn, stop niet weg wat je gevoelens hier bij zijn. Want gevoelens zeggen soms meer dan je denkt.

Mijn verhaal

Daar zat ik dan. Thuis. Zonder werk. Denkend aan hoe het nu verder moest en wat de toekomst zou brengen. Wanneer de telefoon rinkelde durfde ik haast niet op te nemen en wanneer iemand mij tegemoet kwam wou ik liever een blokje om lopen dan de persoon aan te spreken. Want het enige gespreksonderwerp zou mijn huidige situatie zijn, waar ik zelf amper een antwoord op hun vragen kon geven. Hoe goed het ook allemaal bedoelt was.. Ik wou eigenlijk liever over koetjes en kalfjes praten..

Let op jezelf!

Onderschat de mentale impact van het werkloos zijn niet. De één kan er beter mee om dan de ander, maar een grote impact heeft het zeker. Neem vooral tijd voor jezelf om alles op een rijtje te zetten en neem hierbij ook alle tijd die je nodig hebt. Laat jezelf vooral niet pushen door je omgeving dat je morgen terug aan het werk moet.

Tip: begin pas terug met solliciteren wanneer jij er klaar voor bent

Help! Ik zit hier en jij mag gaan werken

Een gevoel die heel wat werklozen wellicht zullen herkennen is het feit dat jij thuis zit zonder job en je je omgeving lekker ziet uit werken gaan. Laat je niet misleiden. Velen gaan hierdoor in een vicieuze cirkel terechtkomen en denken alleen maar aan het feit dat je terug snel aan het werk moet. Want ja.. dat is wel een beetje wat de maatschappij van je verwacht. Geef hier niet aan toe en luister naar jezelf!

Tip: snuister lichtjes rond, maar voel je niet verplicht om al extreem te gaan zoeken om dan later tot de conclusie te komen dat je eigenlijk te snel terug aan het werk bent gegaan en je ook nog eens de verkeerde keuze hebt gemaakt

Verzet even je gedachten

Pin je niet vast aan het feit dat jij geen werk hebt en een ander wel. Probeer je gedachten te verzetten door dingen te doen die je leuk vind om straks terug weer helderder te kunnen nadenken. Je zal zien dat je opeens ook een ander beeld zal krijgen. Dat het allemaal zo slecht nog niet is en het uiteindelijk wel goed zal komen met een beetje geduld.

Tip: Praten met een vriendin doet soms wonderen. Praat vooral over andere dingen dan datgeen waar je mee zit en verzet even je gedachten door te lachen en plezier te maken

Delen:

2 Reacties

 1. 1 februari 2021 / 15:39

  Dankjewel voor dit eerlijke inkijkje in je hoofd. Ik hoop dat je op de juiste tijd de juiste nieuwe baan kunt vinden. Maar goed voor jezelf zorgen is uiteraard het belangrijkst!

  • 1 februari 2021 / 17:09

   Mijn man zelf heeft ook meer dan een jaar zijn werk kwijt. En tis echt frustrerend als je maar niet aan werk kan raken. Vooral de interiem hebben ook niet veel werk door die corona.
   Hope raak je rap aan werk…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.