Bloggen #3 – Bescherm je foto’s online

Bij het opstarten van deze blog heb ik lang getwijfeld over het gebruik van eigen foto’s. Ik stond zelfs op het punt om een bundel stockphoto’s te kopen. Maar.. fotografie is mijn grootste passie, dus was de knoop eigenlijk wel snel doorgehakt. Maar wat doe je nu om je foto’s op internet te beschermen?

Lagere kwaliteit

Ik hoor heel veel de reactie: ‘als je niet wil dat ze het pakken, zet het dan niet online’. Klopt, maar welke fotograaf is nu niet trots op zijn werk? Een gouden tip die ik zelf ooit kreeg is om je foto te uploaden in lagere kwaliteit en dan is het ook al moeilijker om de foto te gebruiken.

Watermerk

Elke fotograaf zal dit beamen. Een watermerk is een must op je foto. Niet alleen om te weten van wie de foto is, maar ook om diefstal tegen te gaan. Natuurlijk is iedereen tegenwoordig een koning in het photoshoppen en is een watermerk weghalen wellicht een makkie. Plaats die daarom op een plaats waar je de foto mee kapot maakt bij het weghalen.

Blokkeer de ‘right click’ optie

Via WP is er mogelijkheid om een plug-in genaamd ‘no right click’ te installeren, waardoor je anderen behoed tot het kopiëren van tekst en foto’s. Al zijn er mensen die beweren dat het toch nog steeds kan, ikzelf voel mij met deze plug-in toch iets veiliger.

Voeg info toe aan de url van je foto

Bij het bewerken van je foto kan je info toevoegen aan je foto waar een ‘dief’ helemaal niet ten onder kan. Zo kun je makkelijker aantonen dat een foto van jou komt indien je niet wenst dat die persoon of bedrijf je foto gebruikt.

Hoe bescherm jij je foto’s en tekst?

p:s: de inspiratie vond ik hier bij Liesbeth, dus vond ik het wel een vermelding waard 😉

Delen:

10 Reacties

 1. 22 juli 2020 / 08:07

  Mijn foto’s upload ik in lagere kwaliteit, maar verder doe ik weinig om ze te ‘beschermen’. In mijn geval is dat ook niet zo erg, omdat het gaat om simpele telefoonfoto’s. Maar ik snap heel goed dat je foto’s zoals deze wilt beschermen.

  • Evelyne
   Auteur
   22 juli 2020 / 19:27

   Professionele foto’s of telefoonfoto’s, ik vind het even erg dat iemand een foto ‘overneemt’. Er is altijd een omweg en de vrees dat het gebeurt zal wellicht ook altijd in mij broeien. Maar deze tips helpen mij een fijner gevoel te hebben.

 2. 22 juli 2020 / 11:38

  Goede tips! Ik maak mijn foto’s bijna allemaal met mijn telefoon én het zijn zeker geen professionele foto’s. Daarnaast sta ik op veel van de foto’s die ik post op mijn blog. Maar ik snap zeker dat jij je prachtige foto’s graag wilt beschermen en voor jezelf wilt houden!

  • Evelyne
   Auteur
   22 juli 2020 / 19:28

   Foto’s met jezelf op zal men wellicht ook minder ‘nemen’ dan foto’s zoals die hier staan. Maar je weet nooit, voor een reclamecampagne 😉

 3. 22 juli 2020 / 13:14

  Goeie tips, maar ik denk dat je er weinig aan kan doen. Een watermerk dat niet over de hele foto staat knip je er alsnog gewoon af. Als ik naar de foto in deze post kijk is de foto niet minder mooi zonder het deel met het watermerk. Maar ik snap wel dat je graag je voorzorgen neemt en als het jou een fijner gevoel geeft, des te beter! 🙂
  Die no right click heb ik ook maar er is inderdaad ook nog een weg omheen. Ik heb zo’n extensie in mijn internet browser waarmee ik afbeeldingen kan pinnen naar Pinterest en vandaar kan je ze alsnog gewoon downloaden (niet dat ik het daarvoor gebruik :p) en dan is er ook nog die goeie ouwe “knipprogramma” he voor als je als dief desperate bent want die kwaliteit zal ook niet top zijn daarmee.
  Zelf doe ik eigenlijk niets maar mijn foto’s zijn ook gewoon telefoonfoto’s en nu niet bepaald super hoogstaand ofzo.

  • Evelyne
   Auteur
   22 juli 2020 / 19:25

   Er zal altijd een weg omheen zijn en als iemand er op uit is om je foto te ‘nemen’ dan zal die dat ook doen. Mij geeft het bv een fijn gevoel dat ik die plug-in heb en ik weet dat ‘nemen’ niet zo gemakkelijk gaat (alhoewel..) Ik probeer zo weinig mogelijk in Google te zoeken om mezelf geen hartstilstand te geven 😉

 4. 22 juli 2020 / 15:09

  Wow ik ga die plugin dus straks gelijk installeren! Goede tips geef je!

  • Evelyne
   Auteur
   22 juli 2020 / 19:30

   Dank je! Succes met de installatie van die plugin. Blij dat ik een bijdrage kon leveren met dit artikel 😉

 5. 23 juli 2020 / 20:51

  Iets wat ik zelf niet schreef maar ook een goede tip is, zorg dat je je foto in een serie kan plaatsen. Dat je dus naast de gebruikte foto er nog minstens 1 hebt. Daarmee sta je sterker als je bewijs nodig hebt voor een rechtszaak. Ik ben dat stelen iets meer los gaan laten, als ik erachter kom levert het me meestal een leuke zakcent op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.