Bloggen #16 – Herschrijven van je al gepubliceerde artikels

Onder de rubriek Bloggen word hier geschreven over, jawel, Bloggen en alles wat er mee te maken heeft. Van je doelgroep bepalen tot je artikels schrijven en publiceren. Deze keer gaat het over het al dan niet herschrijven van je al gepubliceerde artikelen. Doe je dat wel? Of is dat toch geen zo’n goed idee?

Schrijven en herschrijven

Schrijven, het is een vak apart soms. Sommigen kunnen de woorden rijkelijk laten vloeien zonder enige moeite, anderen wikken en wegen duizenden keren de woorden en herschrijven de zin ettelijke keren opnieuw. Yep, zo ook ik. De cursor vliegt hier soms rijkelijk weg en weer tot ik de perfecte zin heb gevonden. Althans dat denk ik toch op dat moment. Ik schrijf ook iets te kort voor de gepubliceerde datum waardoor het soms wel eens haasten is om het artikel perfect te publiceren. Dan denk ik soms wel eens: ‘ik herschrijf het later wel eens’, maar doe je daar wel goed aan?

Gewoon doen!

Om dit artikel goed te kunnen schrijven heb ik bij medebloggers toch even mijn licht opgestoken. Zo liet Romy weten dat alleen informatieve artikelen die het goed doen in Google met bv tips en tricks over het onderwerp een kleine update krijgen door het aanpassen van de SEO (binnenkort schrijf ik hier ook nog over hier). Verder kreeg ik vooral het antwoord om dat gewoon te doen om zo weer hoger in Google terecht te komen met eerder geschreven artikelen. Dus.. mijn tip is dus: Gewoon doen!

Herlezen en linken

Wat je ook kan doen is het al gepubliceerde artikel herlezen, eventueel de kleine aanpassingen in doen en daar dan een volledig nieuw artikel rond schrijven om dan het eerder gepubliceerde artikel in te linken. Wellicht een beetje omslachtig als je het zo leest, maar ergens is het een soort van hernieuwing van je vorig artikel en geef je het door te linken een soort van tweede leven.

Herschrijf jij soms al gepubliceerde artikelen of blijf je er liever af?

Delen:

6 Reacties

 1. 5 maart 2021 / 07:28

  Heel leuk dat je hier een artikel aan hebt gewijd en ook heel tof dat je mij die vraag stelde! Voor mij ook weer een leuke vraag om eens bij stil te staan 🙂
  De tip die je geeft over teruglinken naar een oud artikel doe ik inderdaad ook graag. Altijd een mooie manier om én een leuk artikel te schrijven én je oude content opnieuw te gebruiken. Goede tip!

  • Evelyne
   Auteur
   5 maart 2021 / 21:13

   Bedankt voor je inbreng 😉 Het was fijn om dit artikel te schrijven 🙂

 2. 5 maart 2021 / 14:06

  Ja hoor, ik herschrijf zeker af en toe! Meestal als ik een linkje in een nieuwe blog zet naar een oudere blog. Dan kijk ik toch even. En het grappige is dat ik dan echt wel verschil zie tussen twee jaar geleden en nu.

  • Evelyne
   Auteur
   5 maart 2021 / 21:18

   Ja, ik kan begrijpen dat je het verschil ziet. Als je een artikel nu schrijft herlees je het wellicht heel veel keren alvorens te publiceren, maar later merk je pas dingen op die je toen niet zag.

 3. 6 maart 2021 / 10:30

  Ja zeker! Ik heb pas vorig jaar de Yoast plug in geïnstalleerd en daarmee heb ik honderden oude artikelen herschreven. Dat was enorm veel werk maar heeft me wel veel nieuwe bezoekers via Google opgeleverd. Ook gaf het me inspiratie voor nieuwe artikelen. Vroeger schreef ik echt enorm lange blogs, minimaal duizend woorden vond ik toen heel normaal. Nu schrijf ik gerichter en kortere artikelen, ik verdeel mijn ideeen dus over meerdere artikelen in plaats van alles in 1 artikel te ‘proppen’.

  • Evelyne
   Auteur
   7 maart 2021 / 16:23

   Fijn te lezen dat je door je artikelen te herschrijven een heleboel nieuwe bezoekers kreeg. Ik schrijf eerder korte artikelen en zou graag langere artikelen schrijven. Dat komt misschien nog wel 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.